Noten - Paula Gerritsen, Despereaux - Kate DiCamillo &
Rits - Mariken Jongman

'De rat heeft kwade plannen met de prinses'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 27 augustus 2005

Vorige

Paula Gerritsen: Noten. Vanaf 4 jaar.
Er is storm op komst, de lucht perst zware, zwarte wolken tegen elkaar. Op zo'n moment krijgen alle kleuren iets onheilspellends. Het lijkt of ze feller worden. Dat gevoel heeft Paula Gerritsen in haar eerste eigen prentenboek 'Noten' schitterend neergezet. Het gras waar Muis doorheen loopt is gifgroen, haar jasje bloedrood en aan alles eromheen trekt de wind. Gerritsen gaf elke plaat in 'Noten' een andere, direct invoelbare sfeer. Ze varieert daarbij knap met perspectief en zwaartepunten op de pagina. Gerritsen schilderde de platen met acrylverf op karton, zodat het geheel er soms zacht en soms ruw uitziet. Muis is op weg van haar holletje in het duin naar de notenboom verderop. De herfst begint en ze wil bergen noten verzamelen voor de winter. Net op tijd kan ze schuilen voor het noodweer, maar als ze weer tevoorschijn komt, zijn alle noten van de boom gewaaid! Verdrietig loopt ze terug naar het duin, waar haar een grote verrassing wacht: de noten van de boom zijn naar haar huis gewaaid. 'Noten' is tekstueel niet heel bijzonder; het blijft een alledaags opgeschreven, maar lief herfstverhaal.

Lees ook de recensies over andere boeken van Paula Gerritsen:

Kate DiCamillo: Despereaux. Vanaf 9 jaar.
'Je bent zulk een teleurstelling voor je mamam!' Het vertederende muisje Despereaux kan niet veel goed doen in de ogen van zijn Franse moeder. Lichamelijk mankeert hij van alles, hij is wat je zou kunnen noemen de Dombo uit muizenland (lichaam ter grootte van een tor met enorme oren). Maar ook geestelijk deugt Despereaux van geen kant. Hij houdt niet van gewone muizendingen, zoals kruimels zoeken en opeten, maar van lezen in de bibliotheek van het paleis waar de muizengemeenschap woont. Als hij het in zijn hoofd haalt verliefd te worden op een mensenprinses, wordt hij door de muizenrechtbank naar de kerkers gestuurd, waar hongerige ratten op hem wachten. Daar ontdekt hij dat de rat Chiaroscuro kwade plannen heeft met de prinses. Despereaux is vastbesloten haar te redden. Kate DiCamillo spreekt de lezer voortdurend aan, als een juf die wil controleren of je wel luistert. Dat leidt iets te vaak de aandacht af van het sprankelende verhaal.Want dat is het zeker: 'Despereaux' is een wervelend sprookje, doorspekt met markante personages, hilarische avonturen en gruwelijke gebeurtenissen.

Lees ook de recensies over andere boeken van Kate DiCamillo:

Mariken Jongman: Rits. Vanaf 12 jaar.
Dat je als jongen helemaal geen kneus hoeft te zijn als je een dagboek bijhoudt, bewijst Rits. In het gelijknamige debuut van Mariken Jongman blijkt hij een heel normale dertienjarige jongen (zijn verregaande hypochondrie daargelaten). Rits' ouders hebben problemen en daarom logeert hij bij Oom Corry. Oom ligt de hele dag op de bank, kijkt TV, drinkt bier en leest een tijdschrift over hengelsport. Rits ergert zich mateloos aan zijn onverantwoordelijke gedrag. Corry eet niet eens vitaminen! Gelukkig ontmoet Rits Rietje, het bijdehante buurmeisje, dat net als hij 'iets met haar moeder' heeft meegemaakt. Rits lijkt in eerste instantie een oppervlakkig blaaskaakje. Hij doet met een flinke portie jeugdige overmoed en vaak grote naïviteit verslag van zijn leven bij Corry. Maar af en toe schemeren de problemen thuis door zijn verhalen. Rits wordt langzaam een aandoenlijke, lieve jongen. Mariken Jongman heeft het verhaal zorgvuldig opgebouwd en weet achter Rits' babbelstijltje een gevoelswereld te leggen die de lezer zelf mag ontdekken.

Lees ook de recensies over andere boeken van Mariken Jongman:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt