O monster, eet me niet op! - Carl Norac

'Eet niet als we niet eten!'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 25 november 2006

Vorige

Varkentje Alex is een notoire veelvraat. Zelfs als hij net een uitgebreide maaltijd achter de kiezen heeft, sluipt hij naar de moestuin om nog wat aardappels te vreten. ,,Niet eten als we niet eten!", zegt zijn moeder als ze hem betrapt, en ze stuurt hem naar de beek om zich te wassen.

Onderweg kan Alex opnieuw de verleiding van een lekker hapje niet weerstaan. Maar als hij rode frambozen staat te snoepen, wordt hij plotseling door een groot monster gevangen. Het beest heeft wel trek in een vette big. Alex doet jammerend zijn best hem op andere gedachten te brengen. Maar het monster is vastbesloten hem te verslinden. Tot de moeder van het beest plotseling opduikt. Het vermanende zinnetje waar Alex zo'n hekel heeft, wordt zijn redding. Want zij spreekt haar zoon toe: ,,Niet eten als we niet eten!"

Nooit eerder was er zoveel internationale belangstelling voor een Vlaams prentenboek als nu voor 'O monster, eet me niet op!'. Het verscheen tegelijkertijd in elf talen en vijftien landen. Dat enorme succes is vermoedelijk vooral te danken aan de tekeningen van Carll Cneut, die al een aantal jaren het terechte paradepaardje van de Vlaamse illustratiekunst is.

Wat meteen opvalt, is de haast tastbare manier waarop de varkens in hun jarenvijftigkleding zijn afgebeeld. Het is bijna alsof je naar foto's van een knappe ouderwetse kleianimatie kijkt. Als je de platen verder ontleedt, doe je bizarre ontdekkingen: een wankelend huis, bloemen ter grootte van halve bomen, aangeklede vissen, een hond in een vliegtuig... Toch vormt alles, door de verbluffend sterke compositie, een evenwichtig en natuurlijk geheel.

Per dubbele bladzijde is steeds één pagina vol getekend. De rust van de vrijwel blanco pagina's daarnaast biedt tegenwicht aan de soms zware platen. Cneuts kleurgebruik is eigenzinnig; hij schildert met 'oude' tinten, zoals okergeel en oudroze; een zweem van roodbruin geeft de illustraties nog een extra doorleefd patina. Prachtig.

Update: Maandag 4 juni werd bekend gemaakt dat dit boek is bekroond met een Vlag & Wimpel van de Griffeljury.

Lees ook de recensies over andere boeken met tekeningen van Carll Cneut:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt