Olek schoot een beer - Bart Moeyaert

'Olek gaat goede daden verrichten!'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 1 juli 2006

Vorige

'Doe vooral voorzichtig!' roepen Oleks ouders als hij met zijn handen de tegenwind opzij duwt en op reis gaat. Maar Olek is een moedige berenjager en maakt zich weinig zorgen. Hij gaat immers goede daden verrichten! En vergeleken met het schieten van een beer zijn goede daden simpele klusjes. Hij helpt een jochie veters strikken, repareert de gaten in de emmer van een meisje en redt een konijn uit een strop.

Maar als hij een mysterieuze, rode vogel in een boom probeert te helpen, dondert hij naar beneden in een ommuurde tuin. Daar blijkt de duivel twaalf mooie meisjes gevangen te houden. Ze zingen zulke trieste liedjes dat Oleks besluit snel is genomen: hij zal ze redden. Maar dat is andere koek dan veters strikken. Olek moet het kwaad in eigen persoon verslaan en kan daarbij de hulp van de rode vogel goed gebruiken.

'Olek schoot een beer' is losjes gebaseerd op het Russische sprookje 'De vuurvogel', dat wereldberoemd werd door de muzikale bewerking van Igor Stravinsky. Moeyaert lijkt de emoties die de muziek oproept in taal te willen omzetten. En dat lukt: niet alleen met poëtische beelden, maar vooral ook met dreigende ritmes, raadselachtige rijm en bemoedigende herhalingen. Zo laat hij de lezer voelen waar het sprookje echt over gaat.

De magnifieke platen van Wolf Erlbruch sluiten daar perfect op aan. Tegen de sobere, zandkleurige ondergrond steekt Oleks bloedrode gezicht sterk af. Daarmee komt de nadruk steeds op zijn gezichtsuitdrukkingen te liggen, en dus op zijn gevoelens. Prachtig hoe Erlbruch met een paar krijtlijnen op uitgeknipte silhouetten moed, vastberadenheid, woede en trots laat zien.

'Olek schoot een beer' is een schitterend boek, maar het vereist de nodige leeservaring. Ook de stoere, maar toch ingetogen prenten zullen vermoedelijk vooral volwassenen erg aanspreken.

Bart Moeyaert: Olek schoot een beer. Ill. Wolf Erlbruch. Querido, Amsterdam. ISBN 9045103303, 32 blz. € 15,95. Luxe editie met CD: € 29,95, Muziek: Wim Henderickx. Vanaf 8 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Martha Heesen:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt