Olivier en de dwaaleilanden - Philip Reeve

'Een wonderlijk en grappig avontuur'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 11 januari 2014

Vorige

Kinderen vallen momenteel massaal voor boeken met stripachtige plaatjes. Aanstichters van die mode zijn de makers van Geronimo Stilton, een schier oneindige reeks met bijna Disney-achtige illustraties, en Jeff Kinney, die in de hoogste basisschoolklassen scoort met de dagboekserie vol cartoons ‘Het leven van een loser’.

In die trend past ‘Olivier en de dwaaleilanden’ van de Britse Philip Reeve, hier vrij onbekend, maar in eigen land een gezien auteur die grote kinderboekenprijzen won - onder andere met zijn schitterende jeugdroman ‘Arthur ontmaskerd’ (2008), waarin hij de Arthurlegende in een nieuw licht zet.

‘Olivier’ is van een totaal andere orde: een doldwaas avontuur zonder veel diepgang voor veel jongere kinderen, dat dankzij de vele gedetailleerde, cartooneske tekeningen ongetwijfeld in de smaak valt bij Geronimo-adepten. Reeve laat zien dat hij ook in dit luchtige genre beschikt over een originele, aanstekelijke fantasie en een vaardige pen, iets wat van Geronimo niet gezegd kan worden.

Het verhaal is zo idioot dat het bijna niet na te vertellen is, maar Reeve neemt je er probleemloos in mee. Olivier Vlot (10) is zoon van ontdekkingsreizigers, die op een dag spoorloos verdwijnen als ze een groep eilandjes bestuderen. Het vreemde is dat de eilandjes op één na ook allemaal verdwenen zijn. Olivier gaat op onderzoek uit en ontdekt dat het om Dwaaleilanden gaat: stenen reuzen die door de oceaan waden en met hun kruin boven water komen.

Het overgebleven eilandje heet Cliff en is zo aardig om Olivier te helpen in de zoektocht naar zijn ouders. Ook albatros Meneer van Peperstraten gaat mee en onderweg sluit de bijziende zeemeermin Iris zich bij hen aan. Olivier komt door de Sarcastische Zee, waar het zeewier kwetsende opmerkingen maakt, en in de Diepzinnige Ondiepte, waar de Dwaaleilanden hun zevenjaarlijkse ‘zeepruikenwedstrijd’ houden. Onderweg stuit hij bovendien op de kwaadaardige Dominique van Tastique, met diens leger snotgroene zee-aapjes.

Intussen snijdt Reeve heel lichtjes het thema pesten aan. Cliff is een buitenbeentje onder de eilanden, Dominique wordt gepest met zijn meisjesnaam. Maar het draait in dit boek toch vooral om de lol, de kleine grapjes en de spanning van het wonderlijke, wensvervullende avontuur.
 
Philip Reeve: Olivier en de dwaaleilanden. Ill. Sarah McIntyre. Vertaald uit het Engels door Sandra C. Hessels. Veltman Uitgevers, Utrecht. 201 blz. € 12,50. Vanaf 8 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Philip Reeve:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt