Om 8 uur bij de ark - Ulrich Hub

'Sorry, God heeft maar twee tickets'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 24 mei 2008

Vorige

Drie pingu´ns spelen de hoofdrol in de briljante bijbelsatire 'Om 8 uur bij de Ark'. De ruziemakers wonen op een grote ijsvlakte waar nooit iets gebeurt. Tot er een gele vlinder voorbij vliegt. De vogels bewonderen zijn schoonheid, maar dan zegt de kleinste pingu´n droogjes: "Ik heb zin om hem dood te trappen."

Het boek staat vol met dit soort kinderlijk incorrecte opmerkingen, waar de meeste welopgevoede lezers zenuwachtig om zullen moeten lachen. Iedereen heeft wel eens moordzuchtige gedachten, maar die spreek je natuurlijk niet uit.

Even bevrijdend werkt de hilarische discussie over God, die losbarst als de twee andere pingu´ns de kleine bestraffend toespreken dat je niet mag doden van de Heer.

Kleine pingu´n heeft daar maling aan, want hij gelooft niet. Zijn religieuze vrienden weten niet eens hoe de Heer eruit ziet, smaalt hij, als een man, een vrouw of een broodrooster? God moet eerst maar eens bewijzen dat hij bestaat.

De kleine wordt op zijn wenken bediend als er een gezette duif op de ijsvlakte landt en de zondvloed aankondigt. Slechts twee pingu´ns krijgen een ticket voor de Ark van Noach (doorverkoop verboden).De twee gelovige pingu´ns besluiten hun boze vriend als een daad van ultieme naastenliefde bewusteloos te slaan en in een koffer mee aan boord te smokkelen. Maar daar is het nog een hele toer om de verstekeling veertig dagen lang verborgen te houden.

Mooi, hoe via het dwaze avontuur moeilijke vragen over God en geloof aan bod komen en er ruimte is voor heel verschillende visies. Is het bijvoorbeeld onrechtvaardig dat God twee dieren van elke soort kiest en de rest laat verdrinken? Ga je naar de hel als je zijn regels niet naleeft? Of zijn die regels door mensen (of pingu´ns) bedacht om anderen bang te maken en is God zelf barmhartig en vergevingsgezind?

Serieuze materie, maar het boekje wordt nergens zwaar. Het is vooral lachen geblazen met de geestige dialogen: ,,Verder nog vragen?", vraagt de duif als de pingu´ns net aan boord van de Ark zijn. ,,Natuurlijk hebben de pingu´ns vragen. Ze willen weten hoe lang het restaurant open is (...) waar ze ligstoelen kunnen huren en of er aan boord fitnesstraining wordt gegeven." Zelfs het welbekende einde van het bijbelverhaal krijgt in dit boek een verrassend eigentijdse wending.


© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt