Oma, mag ik mijn pop terug? - Mark Haayema

'Een oma met heel veel vel'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 11 april 2015

Vorige

Er zijn al heel wat kinderboeken over dementerende grootouders. Toch is 'Oma, mag ik mijn pop terug?' een aanwinst. Mark Haayema beschrijft het verloop van de ziekte door de ogen van Fien (6). Haar lichtvoetige observaties zijn vaak grappig of ontroerend.

Fiens oma woont in een flat, opa zit 'in het fotolijstje op de kast'. Haayema verpakt de omaclichés in geestige zinnen, zodat ze weer fris klinken: "Mijn oma heeft heel veel vel. Veel meer dan eigenlijk op haar hoofd past. Daardoor lijkt ze een beetje verfrommeld. Net een rozijntje dat vroeger een druif was." Oma's tanden 'slapen in een glas water' en het ruikt bij haar 'precies zoals bij ons op zolder'.

Oma vergeet veel: "Laatst belde ze dat ze haar telefoon niet kon vinden." Daar moeten Fien en haar moeder nog om lachen, maar als oma 'kwijtraakt' en door de politie wordt teruggebracht, moet ze verhuizen naar een speciaal huis voor vergeetachtige opa's en oma's.

Een mooi gegeven is dat oma dol is op Fiens pop. Ze vraagt of die bij haar mag logeren en houdt 'm op schoot. Fien staat dat met gemengde gevoelens toe. Ze wil lief zijn voor oma, maar het is wel háár pop. Langzaam beseft Fien: "[Oma] is zelfs vergeten dat ze geen kind meer is". Ze moet een luier om en komt uiteindelijk niet meer uit bed: "Volgens mij is oma het vergeten. Vergeten om wakker te worden." Een subtiele hint naar haar dood. Fien schenkt haar pop aan oma. "Als ik zeven word, vraag ik wel een nieuwe pop. En dan noem ik haar Tiny. Net als oma."

Hoewel Haayema al eerder opviel vanwege zijn onderwerpkeuze (zijn prentenboek 'Joep!' gaat over een stotterend, homoseksueel schaap), waren zijn teksten nog te gewoontjes.

Een strengere redactie had ook dit boek goed gedaan. Beginnen met "Ik ben Fien en ik ben zes jaar" is echt te makkelijk - en saai. Maar Haayema laat met een flink aantal mooie zinnen zien dat hij als schrijver wel degelijk iets in zijn mars heeft.

De kleurrijke pasteltekeningen van Marius van Dokkum bieden veel vrolijkheid, maar hadden op de ernstiger momenten in het verhaal wel wat minder komisch gemogen.

Mark Haayema: Oma, mag ik mijn pop terug? Illustraties Marius van Dokkum. Azul Kids; 52 blz. euro 14,90. Vanaf 5 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt