Onder de kerstboom - diverse auteurs

'Oma zeurt over de scheve kerstboom'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 17 december 2005

Vorige

Kerstmis betekent niet voor iedereen zoet zingen rond de kerstboom en knus dineren bij kaarslicht. Achter heel veel voordeuren zijn mensen gewoon boos op elkaar, chagrijnig, ziek of verdrietig. In de bundel 'Onder de kerstboom' belichten verschillende auteurs naast de vrolijke ook de vervelende kant van de kerstdagen.

In 'Het kerstlied van Merel' van Rindert Kromhout heeft Merel zélf een kerstliedje voor haar oma bedacht. Maar oma wil niet luisteren, ze heeft het veel te druk met zeuren over de te hard gebakken koekjes en de scheve kerstboom. Ed Franck schrijft in 'Van de os en de ezel' over Nele, die hartstikke kwaad is. Jeroen heeft een sneeuwbal midden in haar gezicht gegooid! Alsof dat nog niet erg genoeg is, liggen Han en Elsie uit 'Wolken lukken altijd' van Imme Dros in het ziekenhuis.

Juist omdát niet alle verhalen gaan over vrede op aarde, kerstmannen met appelwangen en het kindje in de stal, is 'Onder de kerstboom' een waardevolle toevoeging aan de reeds bestaande kerstboeken. Er staan bovendien, naast een aantal klassiekers, veel nieuwe verhalen in de bundel.

Zoals 'Kindje', de piepkleine, maar briljante familieschets van Edward van de Vendel. Pa en zoon zijn ontevreden met hun kerstcadeaus, zusje wil niet van haar kamer komen en mama wil alleen maar gezelligheid. Pas als er een nest jonge poesjes wordt geboren, verdwijnt de nukkige sfeer. Grappig in deze losse variatie op het oude kerstverhaal zijn de voor kinderen begrijpelijke verwijzingen. De jongen scheldt zijn zusje bijvoorbeeld uit voor ezel, terwijl ze ossenstaartsoep eten...

'Onder de kerstboom' is voortreffelijk vormgegeven. Bij elk verhaal staan schitterende fullcolor illustraties van toptekenaars. Korte verhalen voor jonge kinderen zijn als een prentenboek geďllustreerd, lange leesverhalen zijn voorzien van kleinere tekeningen. Zo moet je een kerstboek maken: kleurrijk, goed geschreven, gezellig, maar niet onnodig kneuterig. Chapeau!


© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt