Oorlog en vriendschap - Dolf Verroen

'Oorlog en vriendschap'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 1 oktober 2016

Vorige

De jongen voor op de mooie omslag van het Kinderboekenweekgeschenk 'Oorlog en vriendschap' draagt precies zo'n rond brilletje als schrijver Dolf Verroen. Dat is natuurlijk geen toeval. De hoofdpersoon heet dan wel Joop, zijn belevenissen zijn de oorlogsherinneringen van Verroen.

Eerder schreef hij al 'Als oorlog echt is' (1991), over zijn tienerjaren in de Tweede Wereldoorlog. Een aantal elementen daaruit vinden we terug in het Geschenk, maar dit keer is de schrijver minder nadrukkelijk zelf aan het woord en loopt er een rode draad door de herinneringen: de vriendschap tussen klasgenoten Joop en Kees.

Waar veel kinderboeken over de Tweede Wereldoorlog focussen op spanning en avontuur, beschrijft Verroen ingetogen het leven van een gewone, ietwat schuchtere jongen, die geen heldenrol vervult. De oorlog overkomt hem en hij heeft het er als elfjarige mee te doen. Die passiviteit is een sterk en historisch gezien waarschijnlijk realistischer uitgangspunt.

Het boek moet het dus niet hebben van de suspense. De korte hoofdstukjes, voorzien van sfeervolle zwart-witminiatuurtjes van Charlotte Dematons, beschrijven kernachtig scènes uit het alledaagse oorlogsleven, waarin het grote drama vaak schuilt in kleine observaties of opmerkingen: "Ik had gedacht dat meester Millenaar wel iets over de razzia zou zeggen, maar hij begon gewoon met taal."

Soms komt het gevaar opeens dichtbij, bijvoorbeeld als er een buurjongen word gefusilleerd. Verroen schrijft het onomwonden op. Overigens veronderstelt hij misschien wel iets te veel voorkennis bij zijn jongste lezers: begrippen als NSB en Jeugdstorm worden niet toegelicht.

Joop ontdekt dat de ouders van zijn vriend bij de NSB zitten en is geschokt, maar wil ook graag vrienden blijven. Die tweestrijd maakt Verroen knap voelbaar. Als Joop en zijn moeder Kees in het uniform van de Jeugdstorm zien collecteren voor de Winterhulp, sist zij dat hij moet doorlopen. "Ik wilde schreeuwen, me losrukken. Ik deed niets. Ik liep langs hem heen als een vreemde."

Wie veel oorlogsboeken heeft gelezen, is de meeste voorvallen uit dit Geschenk al in een andere vorm tegengekomen. Maar de persoonlijke, puntgave toon waarop Verroen ze hier vertelt, maakt het boek desondanks lezenswaardig.

Dolf Verroen: Oorlog en vriendschap Ill. Charlotte Dematons. CPNB, 96 blz. Vanaf 9 jaar. Van 5 t/m 16 oktober gratis bij besteding van minstens euro 10,- aan kinderboeken.

Lees ook de recensies over andere boeken van Dolf Verroen:

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt