Op een ochtend vroeg in de zomer - Toon Tellegen

'Dubbende dieren'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 30 januari 2016

Vorige

Hoe kan het dat we nooit genoeg krijgen van de dierenverhalen van Toon Tellegen? Het zijn er inmiddels ongelofelijk veel, dezelfde personages keren terug - de krekel, de mier, de olifant, de eekhoorn - en ze doen veelal dezelfde dingen: dansen, feestvieren, taarten bakken, theedrinken, brieven schrijven.

En toch vervelen ook de 23 nieuwe verhalen in 'Op een ochtend vroeg in de zomer' geen moment. Waarschijnlijk juist vanwege die vertrouwde sfeer én dankzij de manier waarop Tellegen, soms met maar één zin, iets vanzelfsprekends op een verrassende manier tegen het licht houdt.

Zo zegt de neushoorn tegen de eendagsvlieg, die wil weten wat 'morgen' betekent: "Morgen? Dat is volgens mij het omgekeerde van gisteren." Maar uiteindelijk besluit de vlieg dat morgen een ander woord voor dansen is: "Ik heb zo heerlijk gemorgd."

En deze, over de meikever die een feest voorbereidt, is ook prachtig: "Hij klopte een paar keer op zijn deur om te horen of dat duidelijk hoorbaar was, maar helemaal zeker daarvan was hij niet, want hij kon niet tegelijkertijd kloppen en binnen op zijn stoel met zijn gedachten ergens anders zijn of wegdommelen."

De dromedaris komt erachter dat hij grotendeels op de kameel lijkt en kleinendeels op de mug. De leeuw zou zo graag ruisen als de wind in plaats van brullen. En er is de duizendpoot, die in een identiteitscrisis zit, omdat hij bij het tellen van zijn poten telkens anders uitkomt en misschien dus wel een duizendtwaalfpoot is.

Illustrator Sylvia Weve buigt zich voor het eerst over dierenverhalen van Tellegen en kiest een andere aanpak dan tekenaars die haar voorgingen, zoals Mance Post (robuuste beelden) en Annemarie van Haeringen (sierlijk, sfeervol).

Weve smelt meerdere scènes speels samen tot één volle, wervelende prent in pastelkleuren (die uit de computer komen en soms wat te hard en vlak ogen) en voegt allerlei terzijdes en verklaringen toe: pijlen, een windroos, lege tekstballonnen, kleine kaders met encyclopedische tekeningen van dieren en planten, doorsnedes (van de theepot, zodat je kunt zien dat er thee in zit) en uitvergrote details, zoals de beukennootjes die de eekhoorn onder zijn tapijt heeft verstopt. Zo maakt deze tekenaar van de doorgaans kalme verhalen een heel spektakel.

Toon Tellegen: Op een ochtend vroeg in de zomer Ill.: Sylvia Weve Querido; 64 blz. euro 16,99. Vanaf 7 jaar.

Lees ook de recensies van andere boeken van Toon Tellegen:

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt