Op reis - Aaron Becker

'Reizend in een luchtballon'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 12 april 2014

Vorige

In een grauwe, sepiakleurige wereld woont een meisje. Ze verveelt zich, niemand heeft tijd voor haar. Mama staat bellend te koken, papa zit achter de computer en zus ligt te gamen op de bank. Het meisje trekt zich sip terug in haar kamer. Maar dan ziet ze op de grond een rood krijtje liggen. Op de muur tekent ze een deur, opent die en stapt een wondermooie droomwereld binnen, vol kleur en avontuur.

Dit tekstloze prentenboekdebuut van de Amerikaan Aaron Becker, roept onmiddellijk associaties op met de klassieker ‘Paultje en het paarse krijtje’ van Crockett Johnson, waarin een dreumes ook zijn eigen wereld tekent. In de verte doet het bovendien denken aan Maurice Sendak’s ‘Max en de maximonsters’, over een kleuter in wiens slaapkamer een bos begint te groeien.

Toch pakt Becker je meteen in met zijn schitterende illustraties in een heel eigen stijl, die zijn achtergrond als tekenaar en ontwerper in de filmindustrie verraadt. Het beeldverhaal loopt zo soepel en de decors zijn zo filmisch en knap uitgewerkt dat het boek wel een tekenfilm op papier lijkt. Beckers beelden ademen door de warme kleuren en de soms licht uitvloeiende aquarelverf een sprookjesachtige sfeer. De priegelige inktbelijning, die met een ouderwetse kroontjespen is getekend, zorgt voor een rijkdom aan details.

We volgen het meisje door een magisch, mosgroen bos vol oosterse lampionnen. Ze tekent een bootje op een rivier dat haar naar een schitterende waterstad brengt, met gouden koepels en kasteeltorens. Een luchtballon (die we in haar slaapkamer al aan het plafond zagen hangen!) voert haar langs zeppelins en een wonderlijk luchtschip dat veel weg heeft van een oceaanstomer.

Daar krijgt het verhaal een spannende wending: er vliegt een paarse vogel rond die door soldaten wordt gevangen. Het meisje probeert hem te bevrijden, komt zelf in een kooi terecht, weet te ontsnappen en reist op een vliegend tapijt, samen met de vogel, verder over een landschap in gloeiende avondroodkleuren, dat uit een sprookje van duizend-en-een-nacht lijkt te komen.

Via een deurtje in een palmboom kruipt ze terug haar eigen wereld in. Daar ontmoet ze de bedenker van de vogel: een jongen met een paars krijtje. Een eerbetoon aan Paultje? In elk geval het mooie slot van deze geslaagde ode aan de verbeeldingskracht.
 
Aaron Becker: Op reis. Brevier uitgeverij, Kampen. 40 blz. € 14,90. Vanaf 4 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt