Overleven op Drakeneiland - Lydia Rood

'Kinderen bepalen hier wat goed is'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 17 maart 2007

Vorige

Dit jaar mag Lydia Rood het Kinderboekenweekgeschenk schrijven. Een uitstekende keuze van stichting CPNB, organisator van de 'tiendaagse week' in oktober. Rood is als geen ander in staat een boek af te leveren dat veel kinderen aanspreekt.

Dat zal 'Overleven op Drakeneiland' ook doen. Dit nieuwe avontuur, dat je kunt omschrijven als een nieuwerwets jongensboek (ook voor meisjes!), behoort zeker niet tot het beste werk van Rood. Maar een minder sterk boek van haar hand, is altijd nog beter dan wat er gemiddeld in dit genre verschijnt. Al is het alleen maar om Roods zelfverzekerde, eigenzinnige stijl en vindingrijkheid.

Mark wordt voor een paar maanden naar Drakeneiland gestuurd, een alternatief strafkamp waar moeilijk opvoedbare kinderen zoals hij zonder toezicht van volwassenen moeten overleven.

Op Drakeneiland is voor zijn komst al een kleine samenleving ontstaan, met eigen wetten en geld en (on)alledaagse beroepen. Mark wordt 'Spellier'; hij moet een groot spel verzinnen om het midzomerfeest mee op te luisteren.

De kindersamenleving is een afspiegeling van de volwassen maatschappij. Maar omdat er geen grote mensen zijn die vertellen hoe de kinderen moeten leven, ervaren ze hier pas echt wat normen en waarden zijn, wat recht en onrecht is.

Die boodschap zeurt helaas als een vervelende preek door het verder aantrekkelijke verhaal. Dat komt vooral doordat de voormalige lastpakken zo akelig braaf en wijs zijn geworden (ze praten soms zelfs ouwelijk!) en niemand tegenstribbelt. Zelfs Mark, nota bene een nieuweling, verwondert zich slechts en komt nauwelijks in opstand.

De vraag dringt zich op of een boek over het ontstaan van de kindermaatschappij, met alle bijbehorende heftige conflicten, niet veel interessanter was geweest. Rood wil een serie over Drakeneiland maken. Ze zou er verstandig aan doen te beginnen met een 'voorvolg' op dit boek. 'Overleven op Drakeneiland' zou een prima tweede deel zijn.

Lydia Rood: Overleven op drakeneiland. Ill. Kees de Boer. Leopold, Amsterdam. ISBN 9789025850401; 137 blz. € 12,95. Vanaf 10 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Lydia Rood:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt