Paper Towns - John Green

'Niemand kent het populaire meisje écht'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 23 mei 2009

Vorige

Als we Amerikaanse films en boeken moeten geloven, zitten er op de highschools drie soorten leerlingen: atletische hunks, sexy meiden (het cheerleadertype) en intellectuele nerds. John Green kiest zijn hoofdpersonen uit die laatste categorie. De helden in zijn ambitieuze jongerenromans 'Het Grote Misschien' en '19 keer Katherine' zijn wat stuntelige, maar welbespraakte en belezen jongens, die een diepe liefde koesteren voor een onbereikbaar meisje en maar al te graag de gekwelde romanticus uithangen.

In 'Paper Towns' speelt opnieuw zo'n jongen de hoofdrol en in de eerste hoofdstukken zijn de highschool-clichés niet van de lucht. Laatstejaars Q (Quentin) en zijn vrienden vergapen zich aan de meisjes en maken zich druk om het naderende eindgala. Maar dan neemt het verhaal een onverwachte wending.

Op een nacht staat het meisje van Q's dromen, Margo Roth Spiegelman, voor zijn slaapkamerraam. Ze sleept hem mee op een bizarre rit door de stad: ze nemen wraak op Margo's overspelige vriendje en breken in bij een attractiepark. Voor Q voelt het als het begin van vriendschap en misschien meer, maar de volgende dag blijkt Margo van de aardbodem verdwenen.

Vanaf dat moment wordt langzaamaan duidelijk waar het Green in dit boek om gaat. Uit de mysterieuze sporen die Margo heeft achtergelaten doemt een heel ander meisje op dan Q kent. Op school gold ze als 'de as waar iedereen omheen draait'. Maar Q beseft dat ze meer een 'spiegel was dan een raam'. Haar naam is niet toevallig gekozen: Margo Spiegelman was wat andere mensen in haar wilden zien, haar echte zelf zag niemand.

Het draait dus om de mens áchter de sociaal wenselijke rol die hij speelt. Tegelijkertijd is het boek een pleidooi voor de vrije geest, voor mensen die niet klakkeloos de verwachtingen van anderen inlossen, maar een eigen pad kiezen. Want ook Q en zijn vrienden moeten dat doen om Margo te vinden. Tijdens die spannende zoektocht, die briljant in elkaar steekt, herontdekken ze zichzelf en elkaar.

Dit alles schrijft Green afwisselend lichtvoetig en ernstig op. Het boek bevat zowel schunnige grappen en lachwekkend geouwehoer als filosofisch getinte gesprekken over de betekenis van poëzie, over identiteit en verbondenheid. Die combinatie maakt 'Paper Towns' niet alleen een levensecht boek dat buitengewoon plezierig leest, maar ook een belangrijke adolescentenroman die tot nadenken stemt.

John Green: Paper Towns. Vertaald uit het Engels door Aleid van Eekelen-Benders. Lemniscaat, Rotterdam. ISBN 9789047701422; € 14,95. Vanaf 15 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van John Green:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt