 |
Juist nu zijn moeder op sterven ligt, wordt de 15-jarige Luuk stapelverliefd. Thuis vecht hij tegen zijn tranen, op school gieren de hormonen door zijn lijf. Maar debutant Derk Visser reduceert Luuks verwarrende gevoelens gelukkig niet tot het emotionele peil van een gemiddeld probleemboek.
Als Luuk na een klassenfeest eindelijk verkering krijgt met Patricia, voelt hij zich meteen schuldig. Kan hij het wel maken om verliefd te zijn en te fantaseren over seks, terwijl zijn moeder in de terminale fase van kanker verkeert? Luuk is een puber, maar staat door wat hij thuis meemaakt veel minder onbevangen in het leven dan zijn klasgenoten. Natuurlijk maakt hij zich net als zijn vrienden nog steeds zorgen om de lengte van zijn piemel en kijkt hij naar elk bloot stukje vrouw dat langs komt. Maar in stilte zoekt hij ook naar een dieper gevoel, naar veiligheid en verwantschap.
Patricia en Luuk durven elkaar meer te laten zien dan oppervlakkig pubergedrag. Ze praten over hun worstelingen. Dat levert onthullende gesprekken op, die waardevol kunnen zijn voor lezers in de puberteit.
Daar moet 'Patchouli' het ook wel van hebben, want stilistisch laat het boek nogal wat te wensen over. Hippe Engelse termen, songteksten en expliciete seks, kunnen niet verbloemen dat de auteur van een andere generatie is dan zijn lezers. Zijn formele en soms ouderwetse taalgebruik maken de tekst onnodig stroef. Luuk probeert bijvoorbeeld Patricia's 'signalen van toenadering' op te vangen, een leraar 'weet van geen wijken' en vrienden 'Theo en Tony' gaan naar een 'soosavond'. Als dan ook nog het cliché der clichés, 'donkere wolken pakken zich samen', opduikt, zou je Derk Visser bijna een matig schrijver gaan noemen. Maar dat is hij niet. Hij schrijft op een zeldzaam eerlijke manier over jonge mensen. Met een zorgvuldiger redactie zal hij het ver kunnen brengen.
Derk Visser: Patchouli. Van Goor, Houten. ISBN 9000036453; 96 blz. € 13,50. Vanaf 13 jaar.
Lees ook de recensies over andere boeken van Derk Visser:
|