Pax - Sara Pennypacker

'Peter verliest zijn vos Pax'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 7 mei 2016

Vorige

Kasten vol zijn er al geschreven over de vriendschap tussen kinderen en hun hond, kat, gans, kraai, ezel, rat of zelfs kever. Dat jonge lezers geen genoeg kunnen krijgen van dit soort verhalen, bewijst ook 'Pax' van de Amerikaanse Sara Pennypacker, dat in de VS op 1 in de bestsellerlijst stond. Het aardige van dit boek is wel dat niet alleen het kind, maar ook zijn huisdier een stem krijgt.

Beste maatjes Peter (12) en de vos Pax, die hij als pup moederloos aantrof en grootbracht, worden meteen op de eerste bladzijden van elkaar gescheiden. Het is oorlog (de vos heet niet voor niets 'vrede'), Peters moeder is net als die van Pax dood, zijn vader dient in het leger en hij moet zolang bij opa logeren. Peter wordt gedwongen Pax in het wild achter te laten. Hij gehoorzaamt, maar krijgt spijt en besluit naar huis te lopen om zijn vos terug te vinden.

Pax op zijn beurt begrijpt niet waarom hij is verlaten en heeft er, gewend als hij is aan hondenbrokken, moeite mee om in de natuur te overleven. Pennypacker zet hem overtuigend dierlijk neer, met weliswaar een menselijk verlangen naar 'zijn jongen', maar verder veel instinctieve interactie met zijn nieuwe omgeving.

Mooi dat de communicatie tussen Pax en wilde vossen niet in dialogen is weergegeven, maar cursief is afgedrukt, om te benadrukken dat zij niet praten.

Peter breekt aan het begin van zijn tocht zijn voet op het afgelegen erf van de excentrieke vrouwelijke ex-militair Vola. De oorlog heeft haar een been gekost en een onverteerbaar schuldgevoel opgeleverd: ze heeft gedood en leeft bij wijze van boetedoening in afzondering. Peter kampt ook met schuldgevoelens, over Pax, maar ook over iets wat tussen hem en zijn moeder voorviel, vlak voor zij stierf. In de week dat Peter bij Vola op krachten komt, helpen de twee elkaar het verleden een plek te geven en dichterbij zichzelf te komen.

Dat laatste en de moraal 'oorlog maakt meer kapot dan je lief is' liggen er hier en daar wel wat Amerikaans dik bovenop. Ook klinkt Pennypackers licht poëtische taal soms net wat te gewichtig. Maar desondanks neemt ze je mee naar een ontroerend slot.

Sara Pennypacker: Pax Ill. Jon Klassen. Vert. Suzanne Braam. Aerial; 239 blz. euro 16,95. Vanaf 11 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt