Per ongelukt! - Simon van der Geest

'Moeder moet vrij!'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 3 oktober 2015

Vorige

Wat doe je als je moeder onschuldig in de gevangenis terechtkomt? Dan ga je haar natuurlijk bevrijden met een zelfgemaakte luchtballon. Tenminste, als je een hoofdpersoon in een kinderboek bent. Simon van der Geest doet in zijn Kinderboekenweekgeschenk 'Per ongelukt!' - ja, met een 't' - een groot beroep op de bereidheid van de lezer om in dat onwaarschijnlijke avontuur te geloven.

Het geestige is wel dat ook hoofdpersoon Ro (10) aanvankelijk zijn twijfels heeft: "Het klinkt misschien cool. Maar deze bevrijding is geen tekenfilm of zo. Dit is echt. Mijn moeder is echt. Dan moeten we met plannen aankomen die echt kunnen. Als die al bestaan."

Op die manier maakt Van der Geest slim duidelijk dat het hem erom te doen is: een absurd verhaal vol wilde ideeën, soms bijna slapstickachtige situaties en louche bad guys. Een verhaal dat misschien niet erg geloofwaardig is, maar wél spannend. Het boek blijkt bovendien een vrolijke ode aan het mislukken of per ongelukken (als iets per ongeluk lukt).

De moeder van Ro zit vast op een gevangeniseiland in de Waddenzee voor de diefstal van het logboek van ballonvaarder Salomon August Andrée uit het Museum voor Bijna Briljante Uitvindingen. Ro is overtuigd van haar onschuld en maakt samen met zijn uitvindersvriendje Archie en klasgenootje Lela een luchtballon van oude nylontenten om haar te bevrijden. "Soms moet je iets doen wat onmogelijk lijkt", zegt Archie. "Omdat niemand anders dat ooit heeft gedaan. Soms moet je de eerste durven zijn."

'Per ongelukt!' doet meer denken aan Van der Geest's debuut 'Geel gras' (2009) - over een meisje dat door haar ouders wordt vergeten op een Franse camping - dan aan zijn Odysseebewerking 'Dissus' (2010) of het gelaagde 'Spinder' (2012), beide bekroond met de Gouden Griffel. De nadruk ligt op de belevenissen, minder op de psychologie.

Gelukkig voegt Van der Geest wel de voor hem kenmerkende ongedwongen scheut poëzie toe: "De dagen volgen elkaar wel op, maar soms lijkt het of ze zijn vastgeroest", staat er, en als Lela (met een beugel die schittert als een discobal) over haar overleden moeder vertelt "is het net of ze me met hele zachte handschoenen helemaal knock-out slaat."

Simon van der Geest: Per ongelukt! Ill. Karst-Janneke Rogaar. CPNB; 96 blz. Vanaf 8 jaar. Van 7 t/m 18 oktober gratis bij besteding van ten minste euro 10,- aan kinderboeken.

Lees ook de recensies over andere boeken van Simon van der Geest:

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt