Pikkuhenki - Toon Tellegen

'Pikkuhenki's toverkracht bevrijdt het volk'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 1 oktober 2005

Vorige

Toon Tellegen zet zijn lezers op de eerste bladzijde van 'Pikkuhenki' even op het verkeerde been. De akelig lachende heksen die hij opvoert, wekken de indruk dat je aan het zoveelste 'gewone' heksenboek begint. Bovendien vergelijkt hij de wrattige, krijsende wezens, die op hun bezems voorbij scheren, met dartelende vlinders. Weliswaar zwarte, maar het blijft een onzorgvuldige beeldspraak.

Wie doorleest, ontdekt echter al snel dat dit een echte Tellegen is: een verrukkelijk, Russisch getint volkssprookje, opgeschreven in soepele zinnen die het best tot hun recht komen als ze hardop worden voorgelezen.

Heks Pikkuhenki is zo klein dat niemand haar ooit heeft gezien. Op een dag gaat ze op reis om uit te vinden of ze wel een echte heks is. Op haar minuscule bezem suist ze de neus en de kop van een hond in. Tussen zijn gedachten, die daar rondzweven, besluit ze haar macht uit te proberen. Ze beveelt de hond zich van zijn ketting los te rukken en iedereen te bijten die hij tegenkomt. De arme hond raakt door het dolle heen en valt pas uitgeput neer als Pikkuhenki weer verder vliegt. En alsof dat nog niet genoeg is, krijgt het beest voor straf drie keer per dag een afranseling van zijn baas.

Hetzelfde trucje herhaalt Pikkuhenki bij een dansende beer, die er ook van langs krijgt als hij weer bij zinnen is. Maar dan ontmoet ze, in een land waar een keizer zijn volk onderdrukt, de kleine Iwan. Pikkuhenki vliegt de gedachten van de jongen binnen, maar besluit haar macht dit keer beter te gebruiken en het volk van de wrede keizer te bevrijden.

De platen bij het verhaal zijn betoverend: ze lijken voor het oog van de lezer te veranderen. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. De grauwe menigte die om de dansende beer heen staat, blijkt opeens niet zo grauw. Het volk dat dichtbij de beer staat draagt bonte kleuren; de deuren op de achtergrond zijn niet grijs, maar groen. En in een ogenschijnlijk lege, winterse straat glanst een stukje goud: de ramen weerspiegelen de blinkende torens van het paleis. Zo verleidt Marit Törnqvist de blik van de lezer steeds opnieuw. 'Pikkuhenki' is een prachtboek. Misschien wel het beste heksenboek van de komende Kinderboekenweek.

Update: Marit Törnqvist ontving op 23 mei 2006 het Gouden Penseel voor haar illustraties in 'Pikkuhenki'.

Toon Tellegen: Pikkuhenki. Ill. Marit Törnqvist. Querido, Amsterdam. ISBN 90 45102145. € 13,95. Vanaf 7 jaar.

Lees ook de recensies van andere boeken van Toon Tellegen:

Lees ook de recensies over andere boeken van Marit Törnqvist:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt