 |
‘Als je twaalf bent, heb je het recht om kinderachtig te zijn’, zegt Pita. Daarmee laat ze zien in welke fase zij en haar beste vriend Svenne zitten. Op het randje tussen kind en puber, en dan voelt het soms veilig om nog even in je oude, kinderachtige gedrag te vervallen. Vooral mafkees Svenne is een meester in het verzinnen van bizarre spelletjes en ongein.
Toch krijgt hun tot dan toe onschuldige liefdesspel (zoenen en elkaar bloot bekijken) de laatste tijd een andere lading. ‘Soms denk ik dat we er beter mee kunnen ophouden. Dat het abnormaal is, op de een of andere manier’, zegt Pita enigszins bezorgd. Om er meteen lekker puberaal associërend aan toe te voegen dat ze laatst ontdekte dat haar vader zijn geslacht Pielemans noemt. Hij was not amused toen Pita hem daarna dagenlang pesterig Pielemans bleef noemen.
De Zweedse Moni Nilsson maakte eerder furore met de geestige reeks ‘Tsatsiki’, die nodig herdrukt moet worden. Met Pita (vernoemd naar het broodje) zet ze opnieuw een prettig gestoorde hoofdpersoon neer. Pita maakt je aan het lachen met haar openhartigheid.
Vooral het oefenen met volwassen worden, is ontwapenend, soms zelfs ontroerend. Meteen na haar eerste menstruatie (‘met echt bloed’) bijvoorbeeld: ‘‘Getver, ik haat ongesteld zijn’, zei ik hardop voor mezelf. Alleen maar om te kijken hoe het voelde om zoiets te zeggen.’ Het wordt meteen weer hilarisch als papa vraagt wat ze met maandverband moet. ‘De badkamer dweilen’, zei ik. ‘Of wat dacht je zelf?’
Ook als Pita’s ouders gaan scheiden, houdt het boek een luchtige toon. ‘De hele keuken was vol diepe zuchten’, constateert Pita eerst nog, en ze roept: ‘Ik pleeg zelfmoord, net zolang tot jullie spijt krijgen!’. Maar later somt ze in één van haar lijstjes de voordelen op van een scheidingskind zijn. Een verfrissende invalshoek in de scheidingslectuur, ook al zijn die lijstjes inmiddels wel een erg afgezaagd puberboekingrediënt.
‘Pita en Svenne’ is een geslaagde komedie over vriendschap, verliefdheid, gezin en zelfacceptatie. Pita moet leren omgaan met haar puberperikelen, maar ook het zelfbeeld van haar vader blijkt uiteindelijk wel een opknapbeurt te kunnen gebruiken.
Moni Nilsson: Pita en Svenne – De vader met de grote schoenen.Vertaald uit het Zweeds door Clementine Luijten. Moon, Amsterdam. ISBN 9789048813537; 112 blz. € 13,95. Vanaf 11 jaar.
|