Post uit de oorlog - Anna en Wout Woltz

'Weet jij wel wat NSB'ers zijn?'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 22 april 2006

Vorige

'Post uit de oorlog' is geschreven door een veelbelovend duo. Wout Woltz (1932) was hoofdredacteur van NRC-Handelsblad en zijn dochter Anna (1981) schreef op haar vijftiende al columns voor de Volkskrant. Talenten uit twee generaties die de krachten bundelen om een oorlogsboek te schrijven: dat moet wat bijzonders opleveren.

Het begint niet erg origineel. Op de zolder van haar nieuwe huis in Amsterdam ontdekt Danja een groen kistje. Er zit een brief in van ene Willem, gedateerd op 25 augustus 1944. Precies de dag van Danja's vondst, maar dan zestig jaar eerder, in de Tweede Wereldoorlog. Danja besluit er een verslag van haar eigen leven bij te leggen, zodat een latere bewoner van het huis dat over zestig jaar kan vinden. Maar een paar dagen later is haar envelop verdwenen en ligt er een nieuwe brief van Willem in het doosje, gericht aan Danja.

Dat zo een briefwisseling tussen toen en nu ontstaat, lijkt een aardig idee, maar is toch weinig meer dan een gemakzuchtige variatie op het uitgemolken concept van de tijdreis. Zo'n ongeïnspireerde indruk maakt ook de rest van het boek.

De brieven van Willem, geschreven door Wout, vertellen weinig meer dan het gemiddelde oorlogsverhaal. Bovendien klinken ze soms schoolmeesterachtig door de geschiedenislesjes die quasi-nonchalant worden ingeleid met zinnen als 'Weet je, ik bedenk me net: misschien weet jij helemaal niet wat NSB-ers zijn.'

De belevenissen van Danja zijn voorspelbaar en oppervlakkig. Ergerlijk is het stompzinnige hippe taalgebruik ('wat klonk dat dozerig' en 'ik voel me kut') en verwijzingen naar de moderne tijd: de tsunami, de moord op Theo van Gogh en zelfs het televisieprogramma RTL Boulevard.

Spannend wordt het nog wel even als Willems vader in gevaar komt en Danja hem vanuit 2005 probeert te helpen. Maar uiteindelijk voegt 'Post uit de oorlog' niets toe aan de al bestaande oorlogsboeken.

Anna en Wout Woltz: Post uit de oorlog. Leopold, Amsterdam. ISBN 9025849547; 156 blz. € 12,95. Vanaf 10 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Anna Woltz:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt