Poten omhoog! - Catharina Valckx

'Billy moet van vader op boevenles'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 5 februari 2011

Vorige

Op de omslagtekening van dit prentenboek bedreigt een hamster in boeventenue een worm met zijn pistool. Dat beeld zal kleuterjongens ongetwijfeld intrigeren en menig ouder tegen de borst stuiten. Maar wie de tijd neemt om het goed te bekijken, zal snel de cartoonachtige kracht van de tekening ontdekken. Erboven staat de titel van het boek ’Poten omhoog!’. Dat is best moeilijk voor een worm.

Die humor kenmerkt het onopvallende maar verrassende oeuvre van dubbeltalent Catharina Valckx, die al sinds haar debuut in 1997 elk jaar een (meestal geslaagd) prentenboek uitbrengt. In 2009 kreeg ze voor het eerst voorzichtige erkenning van de Penseeljury in de vorm van een Vlag & Wimpel voor ’Otto spaart schelpen’. In dat vertederende verhaal is een eend reuzetrots op zijn bruine mosselschelpen, tot zijn vrienden zeggen dat zij het maar een saaie verzameling vinden.

Dat Valckx oog heeft voor wat jongens leuk vinden, bewees ze al met het hilarische ’Roek de ridder’. De roek vindt een ridderpak op zolder en besluit de vijand te verslaan. Probleem: hij heeft een vijand en een strijdros nodig. De slome hond Hendrik-Woef wil wel paard spelen, maar een vijand blijkt minder makkelijk te vinden.

Ook ’Poten omhoog!’ zal bij jongens in de smaak vallen. De vader van hamster Billy is een boef en hij vindt het tijd dat zijn veel te zachtaardige zoon boevenles krijgt. Billy’s eerste opdracht is: dieren bang maken met een ongeladen revolver. Telkens schreeuwt hij dapper ’Poten omhoog!’, maar het wil niet echt lukken. De worm heeft geen poten en de muis maakt Billy aan het lachen door haar achterpoten in de lucht te steken.

Toch wordt het nog flink spannend als de vos er aankomt. Billy verdedigt zijn pasgemaakte vrienden met zijn pistool. Hij mag dan een matige boef zijn, als stoere held heeft hij wel succes.

De tekst had iets kernachtiger gekund, vooral als de tekeningen al laten zien wat er geschreven staat. De eenvoudige, naïeve illustraties vertellen nu te weinig een eigen verhaal. Dit temeer omdat Valckx koos voor een wat kaal decor van zand en zon, dat overigens wel toepasselijke associaties oproept met een western. De goed getroffen gezichtsuitdrukkingen voegen wel echt iets toe. Als Billy zijn boevenkleren aantrekt, zie je aan zijn blik dat hij het eigenlijk niet zo’n goed idee vindt. Dat is knap.

Catharina Valckx: ‘Poten omhoog!’. Gottmer, Haarlem. ISBN 9789025748227; 34 blz. € 12,95. Vanaf 4 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Catharina Valckx:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt