Potilla - Cornelia Funke

'Modern joch schiet fee�n te hulp'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 13 juni 2009

Vorige

De Duitse Cornelia Funke is na Potterschrijfster J.K. Rowling de grootste ster van de hedendaagse, internationale kinderboekenwereld. Haar boeken verschijnen in achtendertig landen en haar fantasyroman 'Hart van inkt' werd onlangs succesvol verfilmd als 'Inkheart', met in een van de hoofdrollen Oscarwinnares Helen Mirren. In Nederland werden al 150.000 exemplaren van haar boeken verkocht en sleepte ze twee Zilveren Griffels in de wacht. Dat laatste is Rowling nooit gelukt!

Tot voor kort werden alleen Funke's boeken voor kinderen vanaf negen jaar in het Nederlands vertaald. Maar nu is er 'Potilla', een sprookjesachtig avontuur om voor te lezen. Hoewel het verhaal uiteraard een stuk eenvoudiger in elkaar steekt dan dat van 'Hart van inkt', weet Funke met haar beeldende taalgebruik toch eenzelfde magische sfeer op te roepen.

Arthur logeert bij zijn oom en tante aan de rand van een donker bos, waar de bomen 'baarden van mos' hebben. Als hij daar een wandeling maakt, vindt hij een dichtgebonden kous met een meisjespop 'zo groot als een limonadefles', met benen 'niet dikker dan een potlood' en haren 'dunner dan de draden van een spinnenweb'. Arthur schrikt zich een ongeluk als de pop plotseling begint te praten. Ze blijkt geen speelgoed, maar een echte, levende fee�nkoningin: Potilla.

Die confrontatie tussen de moderne mensenwereld en die van de sprookjes maakt ook de andere boeken van Funke zo geslaagd. Arthur is een eigentijds joch waarmee kinderen zich makkelijk kunnen identificeren. De ontmoeting met de fee komt daardoor extra dichtbij: het lijkt of het je zelf ook zou kunnen gebeuren.

Potilla en haar volk zijn door een onbekende bruut verdreven uit de heuvel waar ze woonden. En dat is erg, want fee�n bewaken daar de eeuwigheid; de dingen die geweest zijn en nog moeten komen. In hun land verstrijkt geen tijd en buiten de heuvel zullen ze sterven.

Arthur en buurmeisje Esther, op wie hij een oogje heeft, besluiten Potilla met gevaar voor eigen leven te helpen haar heuvel terug te krijgen. Dat verhaal wordt spannend verteld, maar er valt ook te lachen, vooral om het kattige karakter van Potilla en de rotstreken van Arthurs oliedomme tweelingneefjes.

Na het zien van de schitterende coverillustratie van Philip Hopman, is het wel een bittere teleurstelling dat Querido niet ook de oubollige tekeningen van Funke zelf in het binnenwerk heeft laten vervangen.

Lees ook de recensies over andere boeken van Cornelia Funke:

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt