Prikkeldraad - Derk Visser

'Tot pa dronken van de trap lazert'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 3 september 2011

Vorige

Er zijn maar weinig jeugdboeken over laagopgeleide jongeren in troosteloze achterstandsbuurten. Tjibbe Veldkamp schreef ‘Tiffany Dop’ over een dertienjarige uit een asogezin, maar Derk Visser lijkt echt een voorkeur  te hebben voor personages uit een lager milieu. Na de scherpe novelles ‘Patatje oorlog’ en ‘Landjepik’ portretteert hij in ‘Prikkeldraad’ opnieuw zo’n puber, maar nu uitgebreider.

Alles klopt aan het rauwe beeld dat Visser oproept,  overigens zonder een spoor van dédain. Chelsea (15)  woont met haar opstandige zus Jewel en ruziënde ouders in een parterrewoning boven het buurtcafé dat pa door het rookverbod heeft moeten sluiten. De aftandse buurtsuper, waar haar vriendinnen kauwgomkauwend achter de kassa zitten, is eenzelfde lot beschoren. Alle uitzichtloosheid en vergane glorie die het gezin omringt, wordt weggedronken met goedkoop bier: tien sixpacks per week.

In dat grauwe decor voltrekt zich Chelsea’s volwassenwording. Niet op de intellectuele manier die we van veel adolescentenliteratuur gewend zijn, maar passend bij haar volkse leven. Ze flirt met de vriend van haar zus, een rioolwerker die haar nogal bruut ontmaagdt op de keukentafel, en droomt van een ander leven, al weet ze zelf niet eens hoe dat eruit moet zien. Als ze wel reflecteert op zichzelf, is dat vaak ongemerkt. Zo vraagt ze zich opeens uitgebreid af waarom volwassenen nooit huppelen en merkt ze dat zij er ook mee gestopt is. Een veelzeggende observatie.

Het verhaal krijgt een dramatische wending als pa van de trap lazert en in coma raakt. Chelsea voelt zich vreselijk schuldig, vooral omdat ze de enige getuige van het ongeluk is en iedereen haar ervan verdenkt pa te hebben geduwd. Het drijft haar uit huis en in de armen van de sukkelige Micky, die haar, zoals de X-factorgeneratie betaamt, een gouden toekomst voorspelt als de nieuwe Dusty Springfield.

Er volgen even treurige als hilarische scènes: Micky doet of hij manager is van een grote ster en regelt zelfs een optreden in een smerige voetbalkantine, die alleen maar op een mislukking kan uitlopen. En weer is daar die schrijnende nuance: Chelsea gelóóft niet echt dat alles anders wordt, maar wíl er wel in geloven, tegen beter weten in.
Visser schrijft alles in directe, ontluisterende taal op, maar weet ook te ontroeren. Als Chelsea haar vader wanhopig uit zijn coma probeert te krijgen, bijvoorbeeld. Met dit boek heeft hij definitief bewezen een belangrijke jeugdauteur te zijn.
 
Derk Visser: Prikkeldraad. Gottmer, Haarlem. ISBN 9789025750022; 189 blz. €13,95. Vanaf 14 jaar.

 This review is available in English. Please click here.

Lees ook de recensies over andere boeken van Derk Visser:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt