Ravenhaar - Do Van Ranst

'De vrienden spélen dat ze gaan trouwen'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 12 maart 2005

Vorige

De Vlaamse schrijver Do Van Ranst is geboeid door jongeren op de drempel van volwassenheid. In zijn vorige roman, 'Mijn vader zegt dat wij levens redden', beschreef hij de woelige puberteit van een vijftienjarig meisje. Ze worstelde met vragen over haar seksuele voorkeur, en begon zich al los te maken van haar ouders.

De vrienden van Bram uit 'Ravenhaar', het nieuwe boek van Van Ranst, zijn nog lang niet zover. Bij hen begint het pas net te kriebelen. Ze zijn een jaar of twaalf en willen bij de 'echte', volwassen wereld gaan horen. Dat betekent dat ze de fantasiewereld, waar ze tot dan toe vooral in leefden, achter zich moeten laten.

Van Ranst maakt er herkenbare prepubers van: langzaam raakt de groep in de greep van verwarrende gevoelens. Ze willen verder, een nieuwe wereld in, maar soms óók terug naar hun veilige kinderjaren.

Gewoon vadertje-en-moedertje spelen deden ze al niet meer. Ze speelden beautysalon, politiekorps en Italiaans restaurant en gingen daar altijd zo in op dat het net echt leek. Ze besluiten een laatste spel te spelen dat mooier en beter moet zijn dan alles wat ze ooit hebben bedacht. Het Marokkaanse meisje Ravenhaar komt met het idee een trouwerij te organiseren. Zij is de bruid en Bram de bruidegom.

Er ontspint zich een fascinerend drama dat voortdurend balanceert op de grens tussen werkelijkheid en fantasie. Ravenhaar blijkt verborgen motieven te hebben om de bruiloft te willen spelen, en die blijken alles te maken te hebben met haar vader, die in Marokko op zoek is naar een man voor zijn dochter.

Do Van Ranst schrijft elegant, al is hij gelukkig geen mooischrijver en 'Ravenhaar' zit beter in elkaar dan zijn vorige jeugdboek. Subtiel brengt hij alle verhaallijnen uit heden en verleden bij elkaar in de ontknoping. Een volwassen roman over net-niet volwassen pubers.

Do Van Ranst: Ravenhaar. Davidsfonds/Infodok, Leuven. ISBN 9059081285; 84 blz. € 13,50.

Lees ook de recensies over andere boeken van Do Van Ranst:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt