Rebel met vleugels - Marcel Roijaards

'Dwaas en dapper'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 8 december 2012

Vorige

In de Griekse mythologie speelt Icarus een bescheiden rol, maar zijn noodlottige vlucht met zelfgemaakte vleugels spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Twee jaar geleden nog koos Michael De Cock hem als hoofdpersoon voor zijn kinderboek ‘Vliegen tot de hemel’. Theatermaker Marcel Roijaards raakte, na het zien van Breughels schilderij ‘De val van Icarus’, gefascineerd. Hij schreef een jeugdtoneelstuk over Icarus en nu dit bruisende romandebuut.

In een verlaten openluchttheater op Kreta vertellen zes tieners het verhaal van hun dappere, dwaze vriend Icarus, omdat hij nooit vergeten mag worden. ,,We stellen ons voor dat jij op de tribune zit”, spreken ze de lezer aan. Aanvankelijk doet die vorm wat gekunsteld aan, maar later blijkt hij goed gekozen.

Doordat ooggetuigen Icarus’ geschiedenis achteraf ‘opvoeren’, blijft er ruimte voor mythische verbeelding. Op een podium is het niet vreemd als je de heldendaden van je beste vriend aandikt en hem bijzondere gaven toedicht, zoals vogeltaal spreken.

De vrienden blijven naamloos, zijn slechts aanwezig als groep, als een koor dat Icarus bezingt. Toch voel je hun liefde voor Icarus en hun verdriet over zijn lot. Een knap, warm wij-perspectief, dat Icarus’ individualisme en vrije geest sterk benadrukt.

,,Ik spin met mijn hart een draad en loop er als een koorddanser overheen”, zegt Icarus, in de sprankelende, beeldrijke taal die het boek kenmerkt. Hij volgt zijn gevoel, denkt niet teveel na, is ontwapend brutaal en zit vol ideeën. Icarus droomt ervan om te kunnen vliegen – dat motief duikt telkens subtiel op – en met al zijn meeslepende verhalen is hij een zon in het leven van zijn vrienden en van zijn vader, de architect Daedalus.

Roijaards zet de oorspronkelijke mythen eigenzinnig naar zijn hand. In zijn versie speelt Icarus een grotere rol dan we ooit hebben geweten. Icarus wordt verliefd op Ariadne, dochter van de wrede koning Minos en krijgt een spannend aandeel in het verslaan van de Minotaurus. Deze monsterlijke man met stierekop zit opgesloten in het door Daedalus ontworpen labyrint en krijgt Atheense kinderen te eten.

Het mooist aan ‘Rebel met vleugels’ is wel de aanstekelijke levenslust van Icarus: die spat van de bladzijden. De ontroerende band tussen Icarus en zijn vader en de vele licht filosofische lessen over opgroeien, vriendschap, overgave en goed en kwaad komen daar nog bij.
 
Marcel Roijaards: Rebel met vleugels. Querido, Amsterdam. ISBN 9789045114057; 223 blz. € 11,95. Vanaf 13 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt