Siens hemel - Bibi Dumon Tak

'Krijgt Sien in de hemel brokjes?'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 26 maart 2016

Vorige

"Er stonden zwarte wolken aan de hemel toen Sien vertrok. De lucht rommelde. De regen trommelde. Maar wij hoorden alleen hoe Siens laatste, allerlaatste adem over de rand van de mand heen woei."

'Siens hemel' is zeker niet het eerste, maar wel een opvallend mooi geschreven en met veel zorg uitgevoerd prentenboek over een (huis)dier dat doodgaat. De eenvoudige, ingetogen toon die ontroert zonder op tranen aan te dringen, herinnert aan 'Dat is heel wat voor een kat' van Judith Viorst, een klassieker uit 1971 die nog steeds zeer de moeite waard is.

In dat boek krijgt het 'leven na de dood' een heel aardse betekenis: een meisje leert dat dankzij haar dode poes, die in de tuin begraven ligt, de bloemen, de bomen en het gras kunnen groeien. In 'Siens hemel' hoopt Klein Broertje juist op een wereld boven de wolken: "Hij wees naar de hemel en daarna naar de mand. We knikten, want Klein Broertje had het goed gezien: Sien was daar en Sien was hier. Ze was op twee plaatsen tegelijk met ons ertussenin."

Het bijzondere wij-perspectief benadrukt de rol van Klein Broertje, die de wij-figuren (een oudere broer en zus) met zijn onbevangenheid aan de hand neemt in hun rouwverwerking, terwijl aanvankelijk het omgekeerde het geval lijkt. Klein Broertje vraagt honderduit over de hemel en zij moeten het antwoord schuldig blijven.

Is daar iemand die Sien brokjes geeft? Kan ze rennen op de wolken en zijn er genoeg stokken om stuk te bijten? "'We weten het niet,' antwoordden wij, en we sloegen onze armen om Klein Broertje heen." Toch biedt de gedachte aan Sien in de hemel ook de wij-figuren uiteindelijk troost.

De illustraties van Annemarie van Haeringen verbeelden dat proces subliem. Alleen al met een zwarte wolk op het eerste schutblad en een witte op het laatste. De eerste dubbele bladzijde is pikzwart, op een paars hoekje na en een simpele witte lijntekening van Sien in haar mand. Elke daaropvolgende spread zoomt Van Haeringen verder uit, neemt ze steeds meer 'afstand' van het zwarte vlak en herkennen we daarin langzaam het silhouet van een hond. Om dat silhouet heen illustreren kleine pentekeningen de vragen (en herinneringen?) van Klein Broertje. Een boek om te koesteren.

Bibi Dumon Tak: Siens hemel Ill. Annemarie van Haeringen. Querido, 26 blz. € 12,50. Vanaf 4 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Bibi Dumon Tak:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt