Sneeuwwitje breit een monster - Annemarie van Haeringen

'Sneeuwwit geitje'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 6 december 2014

Vorige

Het geitje in dit spannende prentenboek van Annemarie van Haeringen heet Sneeuwwitje. Ze is zo wit dat je haar bijna niet ziet als ze door het besneeuwde landschap loopt om wol te kopen. Thuis besluit ze eens iets anders te breien dan sokken. Zeven geitjes – alweer een speelse verwijzing naar een Grimm-sprookje - glijden van haar pennen en dartelen rond, beweeglijk getekend, zoals Van Haeringen dat zo goed kan. Geinig: sommige geitjes hebben een poot van oranje wol of een staart van rode.

Dan komt mevrouw Schaap binnen. Een dominant typetje, dat zie je meteen aan hoe ze daar staat: wijdpoots met de voorhoeven in haar zij. Ze zegt dat zij veel beter kan breien. “Sneeuwwitje is de draad kwijt”, staat er, met geestige dubbele betekenis. Voor ze het weet, springt er een gevaarlijke wolf van haar pennen, die mevrouw Schaap verslindt. Lekker griezelig getekend, met donkerbruine vacht en witte gaten als ogen. Weer een gniffelzin: “Sneeuwwitje wordt bleek van schrik”. Kan ze nóg bleker worden dan ze al is?

Sneeuwwitje vlucht de wolkast in, waar niet toevallig een klok boven hangt (daar kroop in het sprookje het zevende geitje in). In de kast breit ze een tijger, die de wolf verorbert. Maar hoe raakt ze hém kwijt? Ze breit een indrukwekkend monster, maar hecht haar breiwerk dit keer niet af. Terwijl Sneeuwwitje het gedrocht met haar pennen in bedwang houdt, vreet het de tijger op. Snel haalt Sneeuwwitje – ritsrats - haar breiwerk uit.

Zo krijgt dit originele monsterverhaal slim betekenis: je kunt je zelfbedachte monsters ook zélf weer onschadelijk maken. Van Haeringen breit er een grappig eind aan: Sneeuwwitje wil mals gras breien, maar de lezer ziet het volgende roofdier alweer ontstaan.

Wat de tekeningen betreft is dit boek een ‘lichte’ Van Haeringen: als altijd soepel getekend en mooi van compositie en kleur, maar de functionele beelden verrassen niet zo sterk als die in ‘Coco of het kleine zwarte jurkje’ (2013, Zilveren Penseel), haar vorige prentenboek, over het leven van Coco Chanel. Daarin is de tekst juist te lang en behoorlijk pittig, maar het boek barst van de virtuoze tekeningen vol elegantie en mooie vondsten. Het toegankelijke ‘Sneeuwwitje’ staat dichter bij kleuters. Wie vooral een visuele traktatie wil, leest ‘Coco’.
 
Annemarie van Haeringen: Sneeuwwitje breit een monster. Leopold, Amsterdam. 26 blz. € 13,99. Vanaf 4 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Annemarie van Haeringen:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt