 |
Twee jaar geleden introduceerden Edward van de Vendel en striptekenaar Floor de Goede (alias Flo) het genre 'stripgedichten'. Het concept van hun nieuwe boek 'Sofie en de pinguïns', laat zich minder makkelijk onder één naam vangen.
Het is een fictioneel verhaal over de 'pinguïnkoorts' van de bijna negenjarige Sofie, over de liefde die zij voor dit dier opvat. Daar doorheen verweeft de auteur onder de titel 'Dit is echt waar' non-fictionele informatie over het gedrag en de leefwijze van pinguïns. Zo'n combinatie pakt zelden goed uit, maar werkt hier uitstekend. Alleen jammer dat de terugkerende titel van de intermezzo's je er steeds op wijst dat het verhaal van Sofie niet 'echt waar' is.
De Goede voegt naast 'traditionele' illustraties ook geslaagde strips toe, die het verhaal soms zelfs een paar bladzijden compleet overnemen. Alsof dat nog niet genoeg is, loopt er in de vorm van geestige fotostrips van het duo Ype + Willem nóg een verhaal door het boek.
Levensecht is Van de Vendels portret van Sofie, die met griep en een gebroken arm op de bank ligt als ze de film 'March of the Penguins' ziet. Ze wordt meteen verliefd op de dieren, misschien wel omdat ze zich enigszins met hen verwant voelt. Net als de pinguïnkuikens in de film, moet Sofie het soms lange tijd zonder een van haar ouders doen, omdat die in het buitenland werken.
Maar waar het verhaal heen gaat is minder duidelijk. Papa laat Sofie de Franse hit 'Le papa pengouin' van Sophie & Magaly horen, over een papapinguïn die de wereld rond wil vliegen, maar dat natuurlijk niet kan (zijn droom komt in de fotostrips alsnog uit). Oom Donny zoekt wetenswaardigheden over pinguïns voor haar op, waarmee ze later een spreekbeurt kan houden (die ontroerend in het water valt, omdat ze nogal doordraaft).
Van de Vendel zet heel wat lijntjes uit en knoopt ze aan het eind ook weer netjes aan elkaar, maar de meeste maken weinig indruk.Dat Sofie 's nachts twee pinguïns uit het circus probeert te bevrijden, de avontuurlijkste scène uit het boek, komt bovendien te laat om de spanningsboog te redden. Het zijn vooral de grappige strips en tekeningen en de warme sfeer die blijven hangen.
Lees ook de recensies over andere boeken van Edward van de Vendel:
Lees ook de interviews met striptekenaar Floor de Goede en fotostripmaker Ype Driessen:
|