Sofie en de witte kameel - Stephen Davies

'De woestijnwind voelt als een föhn'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 5 mei 2007

Vorige

In Burkina Faso is het lastig vrienden maken voor Sofie, Chobbal en Gidado. Ze vallen allemaal op hun eigen manier uit de toon: Sofie is een blanke immigrant, Chobbal een albino kameel en Gidado hoort bij de griots, de zonderlinge verhalenvertellers. Op de markt van Gorom-Gorom komen de buitenbeentjes elkaar bij toeval tegen en sluiten vriendschap.

Tijdens een ritje door de Sahara op Chobbals rug, vertelt Gidado Sofie alles over de gevaren van de woestijn: over de djinns (geesten), giftige cobra's, zandstormen, onzichtbare lege waterputten en Moussa ag Litni, de moordlustige kamelendief.

In dialogen vol kurkdroge humor, wordt de spanning in 'Sofie en de witte kameel' zeer geraffineerd opgebouwd. Er gebéurt eigenlijk niets: twee kinderen rijden op een deinende kamelenrug door een grote zandbak. En toch heeft het verhaal je in zijn greep. Pas als je bijna gaat geloven dat Gidado's verhalen bangmakerij zijn, duikt Moussa ag Litni op.

Hij steelt Chobbal tijdens een rustpauze. En omdat Gidado zijn voet verstuikt heeft, zit er voor Sofie maar één ding op: in haar eentje lópend de angstige achtervolging inzetten om Chobbal te redden. Nu moet ze de gevaren van de woestijn écht trotseren.

Debutant Stephen Davies, missionaris in Burkina Faso, schrijft toegankelijk en verrast met zijn laconieke, geestige toon en originele beelden. Mooi zijn bijvoorbeeld de westerse vergelijkingen die Sofie maakt als ze door de woestijn loopt: de wind voelt aan als die uit een enorme haardroger en tegen een duin opklimmen voelt als een roltrap oplopen die naar beneden gaat.

'Sofie en de witte kameel' blijft wel een heel braaf avontuur. Alle verhaallijntjes komen keurig bij elkaar en er volgt een wensvervullende ontknoping. Daar heeft Davies kansen laten liggen; met een schurk als Moussa had hij werkelijk ijzingwekkende scènes kunnen maken. Nu blijft het vooral bij een fijne, maar wat netjes gedoceerde spanning.


© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt