Speeltuin - Mies van Hout

'Speelse speurtocht'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 3 oktober 2015

Vorige

Dit is een korte bespreking uit de rubriek 'Beeldboek' in Letter & Geest.

Met haar Prentenboek van de Kinderboekenweek 'Speeltuin', dat in een oplage van 53.500 exemplaren verschijnt, overtreft illustrator Mies van Hout zichzelf. Het boek bruist van het tekenplezier en toont haar veelzijdigheid. Van Hout werd bekend met sfeervolle, maar weinig verrassend getekende prentenboeken als 'Bang Mannetje'. Het lossere 'Vrolijk' kondigde een nieuw handschrift aan, dat nu tot bloei komt in dit frisse, interactieve boek met geestige ontknoping, waaruit je bijna elke plaat aan de muur zou willen hangen. Aan het begin maken we kennis met twee kleuters en een chagrijnige kat, die vervolgens door negen landschappen richting speeltuin rennen, klauteren en glijden: bloedrode duinen, een prachtig turkooizen mangrovebos en angstaanjagende, donkerblauwe grotten.

Op elke plaat moet je iets doen: met je vinger de juiste weg vinden, van wolk naar wolk springen of over de poten van een monster stappen. Op de tekening hieronder: veilig de (witte!) krokodillenrivier oversteken. Hier zie je goed hoe mooi Van Hout verschillende technieken en stijlen combineert: zwierige penlijnen, uitlopende inktvlakken en stevige, haast grafische personages.

Mies van Hout: Speeltuin. CPNB, 26 blz. Van 7 t/m 18 oktober euro 5,-. Vanaf 3 jaar.Lees ook de recensies over andere boeken van Mies van Hout:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt