Spijkerzwijgen - Simon van der Geest

'Broederstrijd'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 23 mei 2015

Vorige

Simon van der Geest (1978) heeft pas vier kinderboeken geschreven, maar toch al twee Gouden Griffels op zak, voor zijn Odyssee-bewerking 'Dissus' en voor het succesboek 'Spinder'. Dit jaar mag hij bovendien het Kinderboekenweekgeschenk schrijven.

In zijn nieuwste boek, met de intrigerende titel 'Spijkerzwijgen', recyclet hij twee basisingrediënten uit 'Spinder': een broedertwist en een familiegeheim.

De ouders van de vurige Vonkie (12) zitten in een huwelijkscrisis, die moeder ontwijkend uitlegt: "Het zijn dingen, daar hoef jij je niet druk om te maken." En dus moet Vonkie een week bij opa op de boerderij logeren, zodat pa en ma een poging kunnen doen hun relatie te redden.

Opa - wiebelige snor en nagels 'als grote schelpen met zwarte randjes en ribbels' - vertelt kleindochter avonturen die hij vroeger met zijn lievelingsbroer rond diezelfde boerderij beleefde. Spijker was zijn bijnaam toen, Buts die van zijn broer.

Het zijn sfeervol opgeschreven, kwajongensachtige plattelandsanekdotes over kievitseieren zoeken, slootje springen, een aanvaring met een kwaaie zwaan, vissen vangen (of jatten) en over de molen waar het zou spoken.

De rode draad door de verhalen is de broederliefde tussen Spijker en Buts, die in hun tienerjaren in een twist uitmondt.

Als Vonkie hoort dat de twee elkaar al sindsdien al vijftig jaar niet meer gezien hebben, is ze vastbesloten erachter te komen wat er tussen hen gebeurd is. Ook als lezer word je daar steeds nieuwsgieriger naar en dat helpt het boek, na de wat trage start, goed op gang.

Dat de scheiding van de broers Vonkie zo aangrijpt, zal te maken hebben met de situatie van haar ouders, maar toch overtuigt de fanatieke manier waarop ze heelmeester speelt psychologisch niet helemaal. Wat is haar belang? Het draait bovendien zo sterk om de geschiedenis van opa, dat Vonkies eigen verhaal en ontwikkeling in de verdrukking komen.

Steeds spannender wordt haar aandeel wel: als een detective ontrafelt ze samen met haar achterneef het duistere geheim van opa en Buts en probeert ze hen op slinkse wijze weer bij elkaar te brengen.

'Spijkerzwijgen' blijkt minder gelaagd dan 'Spinder' en had zeker in het begin compacter gekund. Maar dankzij een flinke dosis mooie zinnen en een heel aantal sterke scènes valt er ook in een iets mindere Van der Geest genoeg te genieten.

Simon van der Geest: Spijkerzwijgen. Querido; 257 blz. euro 14,99. Vanaf 10 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Simon van der Geest:

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt