Sprong in de leegte - Lydia Rood

'Griezelig slim en vreselijk ongelukkig'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 5 november 2005

Vorige

Het gebeurt niet vaak dat ik hier binnen enkele weken dezelfde auteur twee keer moet complimenteren. Maar bij Lydia Rood kan ik er niet omheen. Na haar meesterwerkje 'Kus' (Lemniscaat) komt ze ook nog met de formidabele psychologische jeugdroman 'Sprong in de leegte'. Het boek maakt een onuitwisbare indruk.

Cornélie Vergouwe is een ongewoon kind. Toen ze leerde rekenen, realiseerde zij zich als enige van de klas dat je ook voorbij de nulgrens kan aftrekken: 'Drie min zes kan!' Haar klasgenootjes verklaarden haar voor gek. Niemand begrijpt Cor, iedereen is bang voor wat ze bedenkt en wat ze zegt, omdat ze zo slim is. Hoogbegaafd, maar dat staat nergens met zoveel woorden.

Cor vlucht in de armen van loverboy Rachid, zoekt haar heil in een baantje bij circus Cameo en sluit zich aan bij een groep skaters. Dan overkomt haar zusje Elsa iets vreselijks, iets dat Cor had kunnen voorkomen. Ze besluit zelfmoord te plegen, maar een oude man houdt haar tegen. Ze kan niet blijven vluchten, zegt hij. Cor moet van hem haar verhaal opschrijven, zodat ze het kan overzien, zodat het haar wegwijzer kan worden.

'Sprong in de leegte' is een ongewone adolescentenroman. Zowel inhoudelijk als qua compositie en stijl daagt het de lezer uit en dat komt in dit genre te weinig voor. Er zijn meer auteurs die knap gevoelens van een jongvolwassene kunnen beschrijven, maar een werkelijk opruiend en schokkend karakter hebben hun boeken vaak niet. Cor wil, door extreme keuzes te maken, voelen dat ze leeft, dat ze ertoe doet. De combinatie van haar soms griezelige intelligentie en waaghalzerij verontrust voortdurend.

Rood prikkelt haar lezers met elke zin en rammelt ze regelmatig door elkaar. Ze schrijft pikant, ook als ze het niet over seks heeft, en is niet bang voor scherpe randjes en rauwe eerlijkheid. Corn´┐Żlies brieven, gesprekken en dagboekfragmenten vormen flarden informatie die de lezer aan elkaar moet schakelen. De niet altijd duidelijk gemarkeerde terug- en vooruitblikken en uitgekiende verwijzingen maken van dit boek een intrigerend raadsel dat alleen opgelost kan worden door het minstens twee keer te lezen.

Lydia Rood: Sprong in de leegte. Leopold, Amsterdam. ISBN 9025846483: 232 blz. € 14,95. Vanaf 16 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Lydia Rood:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt