Sprookjes van de planeet aarde - Anne Vegter

'Appelman neemt een retourtje heks'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 20 mei 2006

Vorige

,,Vliegen?", kwetterden de mussen, ,,what's new?" Maar voor de giraffen, varkens, paarden en honden is opstijgen een heel verfrissende ervaring. Hoe die beesten plotseling van de grond loskomen? Door zich vast te bijten in de rafels van planeet Lapje. De lappen stof van het hemellichaam slierten over de aarde en trekken de nieuwsgierige dieren aan hun vastgeklemde kaken de ruimte in!

Anne Vegter stelt haar lezers op de proef met dit nachtmerrieachtige sprookje voor doorzetters. Maar ook de toegankelijker verhalen in haar bundel 'Sprookjes van de planeet aarde' vereisen een groot inlevingsvermogen. Alleen wie bereid is zich volledig over te geven aan haar bizarre fantasieŽn, zal kunnen genieten van de heerlijk grimmige en tegelijkertijd komische sprookjes.

Een stoet wonderlijke figuren trekt voorbij. Waaronder reuzen met wratten zo groot als druiventaarten, twee vergroeide katten die samen de Bosnerf heten en de Appelman, uit het mooiste sprookje. Een gemeen heksje heeft hem een enorme appel om zijn hoofd getoverd. De kinderen uit het dorp mogen zoveel hapjes nemen als ze willen. Zijn appelhoofd groeit steeds weer aan. Dan wordt prinses Korenbloem verliefd op hem en dwarsboomt uiteindelijk met haar liefde de kwade plannen van de heks.

Wat dat betreft zijn het klassieke sprookjes: de moraal ontbreekt niet. Maar anders dan in het vertrouwde sprookjes-vocabulaire neemt de Appelman wel een 'retourtje heks' en jubelt een meisje 'onder de douche'. Met dat soort modernismen voegt Vegter iets toe aan de dikke Grimm: ze verweeft oud en nieuw ingenieus tot prikkelende vertellingen.

De omslagillustratie is mooi, maar zal kinderen niet aanspreken. Jammer. Waarom is niet gekozen voor de droevige Appelman, het guitige heksje of de boze beren? Hun emoties zijn zo goed getroffen en daar ontbreekt het aan in de zonderlinge, grauwe coverafbeelding.


© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt