Stella, mijn ster - Karin Kinge Lindboe

'Twee vriendinnen, n heeft kanker'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 2 september 2006

Vorige

,,Een muggenbult", zegt Stella, terwijl ze over haar nek wrijft. ,,Gewoon een muggenbult, alleen hij jeukt niet." Benny roept: ,,Ik haat muggenbeten!", en ze gaan verder met hun zorgeloze, zomerse zwempartij. Het is een onbeduidende dialoog tussen twee vijftienjarige hartsvriendinnen, die later met terugwerkende kracht een nare bijsmaak krijgt. Want de 'muggenbult' gaat niet weg en krijgt een andere naam: lymfoom. Stella heeft kanker.

Hoe schokkend dit bericht ook voor de lezer is, het is niet de klap in het gezicht die het had kunnen zijn. In de eerste zestig bladzijden van 'Stella mijn ster' is de sfeer al zo drukkend melancholisch, dat je niets anders kunt dan 'iets ergs' verwachten. Benny is zo 'vergroeid' met haar vriendin dat ze op afstand al voorvoelt dat er iets mis is. Haar te uitgebreid beschreven onbestemde zorgen beginnen op een gegeven moment te irriteren.

Gelukkig boeit de rest van het verhaal voldoende om door te lezen. Want n de onthulling dat Stella aan kanker lijdt, werpt de bedachtzame stijl van Kinge Lindboe wl vruchten af: pijnlijk precies laat ze zien hoe de vriendschap tussen de meisjes verdiept n onder druk komt te staan. En nu er daadwerkelijk een situatie is waarin zorgen op hun plaats zijn, worden die plots bijzonder goed invoelbaar.

Het gevecht tegen kanker is niet alleen Stella's strijd. Benny staat naast haar en laat haar niet alleen. Zelfs niet als Stella een vriendje krijgt. Want, zoals ze zelf zegt: Stella is haar leven. De ontroerende scne waarin Benny net als Stella haar haren afscheert, benadrukt op aangrijpende wijze haar grenzeloze liefde. Die zeldzaam diepe vriendschap, die uit elke zin spreekt, maakt van 'Stella, mijn ster' een krachtig en bijzonder boek dat uiteindelijk tot tranen toe roert.


© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt