Stem op de okapi - Edward van de Vendel

'Hier is de okapi!'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 28 maart 2015

Vorige

Als je hem aait, krijg je zwarte handen van de olie in zijn vacht. Hij kan met zijn lange tong van ‘glibberig schuurpapier’ zijn eigen oren schoonlikken. En de jonkies van dit dier poepen pas als ze zes tot negen weken oud zijn.

Zomaar wat opmerkelijke feiten over één van de laatst ontdekte grote zoogdieren ter wereld: de okapi. Dit bedreigde ‘raadseldier’, dat alleen in het oerwoud van Congo leeft, werd pas begin twintigste eeuw voor het eerst door westerse onderzoekers beschreven. En pas in 1956 was de okapi in Nederland te bewonderen, in diergaarde Blijdorp.

Schrijver Edward van de Vendel, die anderhalve maand geleden nog de knappe jongerenroman ‘Oliver’ afleverde, maakte samen met illustrator Martijn van der Linden een schitterend eigenzinnig én kunstzinnig non-fictieboek over de okapi. Het duo trekt in deze lofzang op het bijzondere beest alles uit de kast om de lezer een nieuw lievelingsdier te bezorgen.

In het enthousiast verhalende eerste deel lees je alles over het bijzondere uiterlijk van de okapi: ‘Beetje hert. Beetje paard. Beetje zebra.’ Maar het enige ‘familielid’ van de okapi is de giraffe! Er zit een vleug poëzie in Van de Vendels beschrijvingen: de witte strepen op het achterste van het dier zijn ‘billenvlammen’ of een ‘kontenzon’, het bruin van de vacht is ‘het bruin van kastanjes die rond zijn en gezond zijn. Het bruin van de aarde waarop het net geregend heeft’.

Van der Linden illustreert hier klassiek schilderachtig en realistisch. Maar in deel twee, dat alleen uit tekeningen bestaat, gaat hij los: een rode okapi met blauwe strepen, een op een fiets, snelle schetsen, aquarel, grappige pentekeningen.

En zo volgen meer verrassende delen, steeds op een andere manier geschreven en geïllustreerd. Er zijn interviews met okapiverzorgers uit de Antwerpse Zoo en Blijdorp, die ons alles leren over gedrag, verzorging en het internationale fokprogramma. Een ‘okapi-museum’ waarin bekende illustratoren als Floor Rieder en Annemarie van Haeringen hun versie van het dier laten zien en een deel met geestige okapi-liedjes: ‘Voor het hapkampioenschap/ (ontbijt- en andere koeken)/ hoeven we niet lang/ naar een winnaar te zoeken./ Hij is stevig en strong,/ hij is lenig en long,/ dames en heren:/ de okapi-tong!’
 
Edward van de Vendel: Stem op de okapi. Ill. Martijn van der Linden. Querido, 160 blz. € 14,99. Vanaf 9 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Edward van de Vendel:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt