Stimmy of Het oerwoud in de stad - Daan Remmerts de Vries

'Dromen over het oerwoud'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 9 oktober 2010

Vorige

Naast het gratis Kinderboekenweekgeschenk, verschijnt ook altijd een speciaal prentenboek dat tijdens de tiendaagse voor een klein prijsje te koop is. Dit jaar kregen Daan Remmerts de Vries en Philip Hopman de eer, ook al kon organisator CPNB toen nog niet weten dat dit duo ook de Gouden Griffel zou winnen met 'Voordat jij er was'.

Dat boek, een eigenzinnige variatie op het scheppingsverhaal, was het resultaat van hun eerste, nog vrij traditionele samenwerking: Remmerts de Vries schreef, Hopman tekende. In 'Stimmy' bemoeiden beide heren zich met het beeld. Dat levert in elk geval in visueel opzicht een prikkelend boek op.

Het verhaal is een nogal bizarre achtbaan van gebeurtenissen, gestoeld op sympathieke, maar ook wel wat uitgekauwde maatschappijkritiek over 'de mens die te ver van de natuur verwijderd is geraakt'. Stimmy is een Jantje Beton, een stadsjongen, die droomt van een hut in het oerwoud en probeert te verdwalen in het stadspark. Tot zover een aardig idee. Maar dan komen er tientallen honden achter hem aan. Stimmy rent de stad weer in, waar alle katten ook op de vlucht slaan voor de honden en een muis zich op zijn beurt uit de voeten maakt voor de kattenkudde.

Er volgt een nog mallere wending, want op datzelfde moment - en daar vliegt het verhaal toch echt uit de bocht - probeert een uit de dierentuin ontsnapte neushoorn een wolkenkrabber in elkaar te beuken. De politie krijgt hem niet onder controle, maar als Stimmy er aankomt met zijn beestenbende, zet het dier het op een lopen. Als dank krijgt Stimmy van de burgemeester een hutje in het stadspark, zodat hij elke middag in zijn eigen 'oerwoud' kan spelen.

Gelukkig maken de illustraties in dit boek meer indruk. Remmerts de Vries schilderde prachtige achtergronden in heldere kleuren en maakte daarop erg knappe, grillige composities met stukjes uitgeknipt (behang)papier. In dat sterke decor tekende Hopman met zijn kenmerkende flair beweeglijke personages en kriebelige stadsgezichten. Die tegengestelde stijlen maken het beeld buitengewoon spannend.

Hopman laat zich van een humoristische kant zien. De gezichtsuitdrukkingen zijn lekker expressief, soms op het karikaturale af. En wie de neonreclame op de gevels in de stad goed bekijkt, ontdekt vele hits van Madonna. Deze samenwerking smaakt naar meer, al mag over het verhaal de volgende keer wel iets langer worden nagedacht.

Daan Remmerts de Vries: ‘Stimmy of Het oerwoud in de stad’.Ill. Philip Hopman en Daan Remmerts de Vries. CPNB, Amsterdam. ISBN 9789059651173; 42 blz. € 5,-. Vanaf 4 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Daan Remmerts de Vries:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt