Stukjes Hemelblauw - Sue Durrant

'Ira in het kindertehuis'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 12 november 2016

Vorige

Het fraai uitgegeven droomdebuut van de Britse Sue Durrant, ‘Stukjes Hemelblauw’, is zo’n boek waarin de authentieke vertelstem je onmiddellijk grijpt. Veel spectaculairs gebeurt er niet, spannend wordt het maar heel even, maar de oprechte toon waarop het elfjarige ‘jeugdzorgkind’ Ira haar verhaal doet, raakt je in het hart.

Ze heeft al heel wat pleeggezinnen gezien voordat ze met haar broertje Zac eind jaren tachtig in het Londense kindertehuis Skilly terechtkomt. “Jullie moeten wel nog eens op bezoek komen, hoor”, zegt haar laatste pleegmoeder. Ira schrijft: “En daar werd ik echt heel verdrietig van want ik was negen en Zac was zeven en we wisten toen al dat we ze nooit meer zouden zien. En zij was de volwassene en ze wist het niet.”

Zo analyseert Ira haarscherp de volwassenen om haar heen, die daardoor genuanceerd profiel krijgen. Ze hebben het goed met de kinderen voor, maar weten vaak ook niet precies wat ze met hen aan moeten. “Eén ding dat je zult leren als je ouder wordt,” vertrouwt de gewoonlijk kille directrice van Skilly haar toe, “is dat volwassenen het vaak bij het verkeerde eind hebben.”

Ook de kinderen in het tehuis komen dankzij Ira’s sterke observaties knap tot leven. Zoals Jimmy, een van Ira’s ‘lievelingskinderen’. “Zelfs als hij blij is, is hij boos”, schrijft ze. En: “Hij is niet erg dol op het leven, maar toch barst hij ervan. Hij kan het niet helpen. Het lijkt wel of hij springveren onder zijn schoenen heeft.”

Precies dat maakt dit boek zo ontroerend, zonder dat het larmoyant wordt: overal doorheen voel je zowel de onbedwingbare levenslust van de kinderen als hun verdriet om datzelfde leven dat hen keer op keer teleurstelt.

Ira en Zac kunnen hun geluk niet op als ze worden uitgenodigd om op het platteland vakantie te komen vieren bij de alleenstaande Martha. In haar weelderige tuin en huis, waar alles eruit ziet ‘alsof er van gehouden wordt’, komen de kinderen en de empathische Martha dicht tot elkaar. Ira en Zac durven nergens meer op te hopen, maar als lezer wens je vurig dat deze vrouw de twee zal adopteren.

Sue Durrant: Stukjes Hemelblauw (Little Bits of Sky). Vert. Nan Lenders. Meis & Maas, 208 blz. € 15,95. Vanaf 11 jaar.
 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt