Suikerspin - Derk Visser

'De oorlog in papa's hoofd'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 26 september 2015

Vorige

"Soldaten die op een bermbom zijn gestapt en het hebben overleefd, zijn hun benen kwijt. Dat zie je. (...) Maar bij papa zie je niks. Hij kwam alleen bruiner terug dan dat hij wegging. De oorlog zat in zijn hoofd."

Ezra (12) had zich de terugkeer van haar vader, uitgezonden militair, anders voorgesteld. Hij zou extra veel verdienen, zodat ze konden verhuizen naar een huis met een tuin. Maar ze woont nog steeds in een flat en deelt tegen wil en dank een kamer met haar zusje Zoë (8).

'Suikerspin' is een onmiskenbare Derk Visser: straatwijze hoofdpersoon uit een achterbuurtmilieu, heftige problemen, droge humor, knappe dialogen, rauwe toon. Daarmee maakte hij al indruk in zijn goed ontvangen jeugdboeken 'Patatje oorlog' en 'Prikkeldraad'.

Dit keer snijdt hij een boeiend, actueel thema aan: hoe het oorlogstrauma van een vader zijn gezin verscheurt; wat hij precies heeft meegemaakt blijft onduidelijk.

Terwijl moeder hun boterham verdient bij de supermarkt, staat pa de hele dag te kettingroken op het balkon en schiet vaak onverwacht uit zijn slof. Als hij op een dag zijn zelfbeheersing totaal verliest en zijn vrouw slaat, vertrekt zij met Ezra en Zoë naar een vrouwenopvang.

Ezra is van het type 'ruwe bolster, blanke pit'. Ze jat kleding uit een winkel, doet kattig tegen haar zusje (het realistische gekissebis tussen de twee is vaak grappig), zegt stoer fuck, heeft haar mening over alles klaar en slikt haar tranen steevast weg.

Maar tussen de regels tekent zich een eenzaam meisje af, zonder vriendinnen, dat eigenlijk niets liever wil dan haar gezin lijmen, en dat ontroert.

Mooi hoe Visser haar precies op de drempel van de puberteit plaatst. Ze roept steeds dat ze ál twaalf is en als Zoë haar 'mijn zusje' noemt, bitst ze: 'Mijn zus, zal je bedoelen'. En toch kruipt ze nog bij haar moeder in bed als ze in de vrouwenopvang niet kan slapen.

Hoewel het verhaal op veel punten een aanrader is, blijft het wel net te veel aan de oppervlakte. Vader ontwikkelt zich, Ezra jammer genoeg nauwelijks. Of ze haar eenzaamheid weet te doorbreken, maken we bijvoorbeeld niet mee. Ook het lijntje over de winkeldiefstallen neemt heel wat ruimte, maar krijgt helaas geen functie in het grote verhaal.

Derk Visser: Suikerspin. Gottmer; 128 blz. euro 13,95. Vanaf 11 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Derk Visser:

 

 

© Bas Maliepaard 2022 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt