Superheldjes - Loes Riphagen

'Het is de schuld van de superheldjes'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 23 april 2011

Vorige

Gestoken door een wesp? In de hondenpoep getrapt? Het is de schuld van de superheldjes. De groene wezentjes, ter grootte van een bromvlieg, helpen rampen te voorkomen, maar veroorzaken daarbij wel kleine ongelukjes.

Dat laten de slapstickachtige tekeningen in dit prentenboek zien. De man die gestoken wordt vlak voor hij een stoel de trap af wil sjouwen, mag van geluk spreken. Op het plaatje ernaast zien we wat er was gebeurd als de superheldjes hem met die steek niet tot staan hadden gebracht. Hij zou met stoel en al naar beneden zijn getuimeld en zijn been hebben gebroken!

Met ‘Superheldjes’ pakt Loes Riphagen (1983) de lijn van haar fantasievolle debuut ‘Slaapkamernachtdieren’ weer op. Dat was een vermakelijke encyclopedie van wezentjes die in je slaapkamer huizen, zoals de ammehoela’s en ginnegappers. Dit keer besteedt Riphagen alle ruimte aan één wezen en dat levert een uitgebreid, geestig en gevarieerd kijkboek op.

De anatomie van de superheldjes krijgt een hele pagina: ze hebben geen botjes, maar wel vleugeltjes om mee te sturen en een handige lange neus om in andermans zaken te steken. Die slurf moet wel regelmatig gepoetst worden met een soort wc-borstel, zien we op de bladzijde met de superheldenuitrusting. Zelfs de verzameling camouflageshirts is uitgetekend. De heldjes kunnen zich bijvoorbeeld verkleden als wolk, boomblad of vallende ster.

Leuk dat Riphagen niet uitgaat van de superkrachten van de heldjes, maar alledaagse zaken verklaart door hun onopgemerkte aanwezigheid. Lekke band? Heeft een superheldje gedaan, opdat je die zeldzame vlinder zou zien waar je anders aan voorbij gefietst zou zijn.

Zo fantasierijk als de tekst zijn ook de illustraties, die soms wel van elastiek lijken: alles staat eigenwijs flexibel op papier. De kleurrijke composities verassen steeds, door het gebruik van stripachtige kadertjes en inzetjes met uitvergrote details. Veel van de humor zit ook in de gezichtsuitdrukkingen van de figuren.

Jammer dat voor beroemde gebouwen foto's zijn gebruikt. Die vallen uit de toon, en een getekende Eiffeltoren was net zo herkenbaar geweest. Af en toe mag Riphagen nog iets consequenter zijn. Als er schilderijtjes boven een trap hangen, mogen die op een volgende plaat niet ontbreken. Onduidelijk blijft ook waarom superheldjes onder water de ene keer wel en dan weer geen duikuitrusting nodig hebben. Desondanks is ‘Supeheldjes’ een vrolijk feest om te lezen en bekijken.
 
Loes Riphagen: Superheldjes. De Fontein, Utrecht. ISBN 9789026132483; 34 blz. €13,95. Vanaf 5 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt