Suzie Ruzie en het schaartje, Suzie Ruzie en de stinkvinger - Jaap Robben

'Jaap Robben levert soepel voorleesboek af'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 12 maart 2016

Vorige

In navolging van succesvolle prentenboekenseries met verhalen op rijm, zoals Boer Boris en Aadje Piraatje, is er nu het begin van een reeks over een meisjesfiguur met een al even klinkende naam: Suzie Ruzie. Ze is verzonnen door Jaap Robben, die het afgelopen jaar furore maakte met zijn volwassenenroman 'Birk' en nu een soepel rijmende voorleestekst aflevert.

Hoewel haar naam anders doet vermoeden, maakt Suzie geen ruzie in de eerste twee delen. Tracey Trouble, haar Engelse naam die Robben met het oog op eventuele vertalingen bedacht, dekt vooralsnog beter de lading: ze is meer een eigenwijze ondeugd dan een ruziemaker.

Het best geslaagd is 'Suzie Ruzie en het schaartje', waarin Suzie zich verveelt tot ze het schaartje in de ladekast hoort roepen dat het honger heeft. Een geestig gegeven: Suzie verzint hier, zoals veel kinderen die iets doen wat niet mag, dat het schaartje haar heeft aangezet tot kattenkwaad.

"'Honger?' vraagt Suzie. 'Wil je snoep? Of lust je een taartje?' 'Ik heb honger om te knippen!' zegt het schaartje." Gretig geeft Suzie het schaartje te eten: haar sprietige peenhaar, de vacht van Hond, de gordijnen, de broek van de buurman, de riem van een agent. Zo trekt Suzie knippend door de straten tot het schaartje in haar vinger knipt. Kan het schaartje dat goedmaken?

'Suzie Ruzie en de stinkvinger', waarin Hond moet raden wat voor 'stankje' er aan Suzie's vinger zit, is visueel wat eentoniger en aan het slot verliest Suzie helaas sympathie door een gemeen geintje met Hond uit te halen.

De Vlaming Benjamin Leroy is de perfecte tekenaar voor een serie over een pittig type als Suzie. Hij zet haar in zijn springerige stijl lekker tegendraads neer met stoere regenlaarsjes onder haar jurkje en ogen als schoteltjes, die permanent kijken alsof ze iets in haar schild voert. Aan haar omgeving is te zien dat we met een tamelijk losgeslagen grietje te maken hebben: haar teddybeer heeft een zwaard in zijn buik, de speeldgoeddino een pijl, op het gezicht van haar slapende opa zijn een brilletje en een snor getekend. Leroy tekent met fantasie en humor: zo knipt Suzie een hoek van een schilderijlijst, waardoor het zeegezicht leegstroomt.

Jaap Robben: Suzie Ruzie en het schaartje; Suzie Ruzie en de stinkvinger. Ill. Benjamin Leroy. Gottmer, beide 30 blz. € 12,95 p/st. Vanaf 3 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Jaap Robben:

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt