Tiffany Dop - Tjibbe Veldkamp

'Tiffany is dertien en wil een baby'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 21 februari 2009

Vorige

Bij berichten over tienermoeders denk je toch vooral aan domme ongelukjes of dwang. Welke pubermeid kiest er bewust voor zich te laten bezwangeren? Veldkamp schrijft over zo'n meisje: Tiffany Dop is dertien en wil een baby. "Ik trok de deur van de flat achter me dicht en dacht: als ik straks thuiskom ben ik zwanger."

Dit is de provocerende opening van een even bizar als ontroerend boek, zoals alleen Veldkamp dat kan schrijven. Zijn bekroonde 'SMS' (2006) had ook al zo'n merkwaardig vertrekpunt: jongen krijgt sms'je van zijn dode moeder.

Dat Tiffany kan vechten als een straatkat is haar redding in de achterbuurt waar ze opgroeit. 'Tiffany Dop, bats veur de kop', wordt ze genoemd. Zelfs haar broers Danny en Bruce, zelf straatterroristen, zijn bang voor haar klappen. Haar platpratende moeder Sheila klust thuis bij als hoer, troggelt haar kinderen geld af en kijkt verder niet naar ze om.

Tiffany draait mee in dit asomilieu, totdat een vrouw in het winkelcentrum haar een baby in handen duwt. Of ze even wil oppassen. Tiffany ervaart iets wat ze niet kent: "Ik voelde me vreemd. Een beetje huilerig, maar op een prettige manier (...) Ineens snapte ik wat ik had. Ik voelde liefde."

Zonder dat soort tedere beschrijvingen, waarin Tiffany plots een breekbaar meisje wordt, was de vergaande zoektocht die volgt over het randje gegaan. Nu krijgen de soms shockerende acties van Tiffany iets aandoenlijks. Ze gaat op zoek naar een man die haar zwanger wil maken. "Ik wilde zijn zoals ik ben met een kindje."

Tiffany kleedt zich uit voor een oudere heer, probeert in de rosse buurt een kerel op te pikken en als ze wordt aangerand door een huisvriend, twijfelt ze of ze het maar niet gewoon moet laat gebeuren. De studentikoze Olivier, die ze in de bibliotheek vergeefs probeert te strikken, zegt haar aan een 'soavrije seksmachine' te kunnen helpen. Maar uiteindelijk blijkt hij juist haar zwangerschap te willen voorkomen.

Ondanks de tragiek van Tiffany's emotionele verwaarlozing blijft Veldkamps toon prettig nuchter, vaak zelfs grappig: "Als tienermoeder sta je voor een scala aan problemen", preekt Olivier als Tiffany in het bibliotheektoilet naakt voor hem staat. Tiffany: "Hij had geluk dat ik niet meer vocht met onbekenden, anders had ik hem meteen een scala klappen verkocht."

Lees ook de recensies over andere boeken van Tjibbe Veldkamp:

Er staat ook een interview met Tjibbe Veldkamp op deze website.
 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt