Tijgereiland - Daan Remmerts de Vries

'Speelbal van zijn ouders'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 31 augustus 2013

Vorige

Als zijn ouders scheiden, verandert alles in het leven van Tijs (13). Zijn huis is van buiten nog hetzelfde, maar lijkt van binnen ‘stilgevallen’. ’s Nachts hoort hij ‘kreunend gesnik’ uit de slaapkamer van zijn moeder, aan de ontbijttafel gaapt een ‘grote vadervormige uitsparing’. Met ontredderde, zoekende piekerstem - die Daan Remmerts de Vries knap oproept en volhoudt - vertelt Tijs dat het lijkt of zijn adem wordt tegengehouden en dat er met zijn vader nóg iets is verdwenen: hijzelf.

Want als Tijs in de spiegel kijkt, laat zijn spiegelgezicht niet zien hoe hij zich echt voelt. Het is alsof hij ergens in die jongen gevangen zit. Dat benauwde gevoel van vervreemding beschrijft Remmerts de Vries niet alleen, hij vertaalt het ook op een originele manier. Tijs besluit zijn verhaal, dat begint vanuit het ik-perspectief, te vervolgen in de derde persoon.

Er zijn weinig jeugdboeken die zo pijnlijk precies blootleggen wat een scheiding met een puber kan doen. Er ontstaat een discrepantie tussen buiten- en binnenkant. Tijs trekt zich terug, worstelt met loyaliteit, schuldgevoel, woede, onverschilligheid. Zijn ouders zijn met zichzelf bezig, hij is de speelbal: ‘Zijn moeder heeft Tijs weggeschoten, met een soort van grote katapult (waarvan hij het trekkende elastiek nog voelen kan); waarna zijn vader hem heeft opgevangen.'

Om zijn moeder op te vrolijken en iets van hun vertrouwde band terug te vinden, stelt Tijs voor om samen op reis te gaan naar India. Dan kan meteen zijn grote droom in vervulling gaan: een tijger in het wild zien. Ze bezoeken het overvolle New Delhi en een sereen tijgerreservaat, beide levendig beschreven en in fijnzinnige pentekeningen in beeld gebracht. ‘You may not see us, but we certainly see you’, waarschuwt een tijger op een billboard. Geen wonder dat Tijs zich tot het dier voelt aangetrokken: ook hij ziet, maar wordt niet (meer) gezien.

Zijn moeder, neurotisch en permanent verongelijkt, gedraagt zich onvoorspelbaar. Ze is grof, laat Tijs een nacht alleen, rookt joints. Tot de echte Tijs uit zijn innerlijke gevangenis breekt en haar in een scherpe uitbarsting zegt waar het op staat. In die ontroerende scène waarin zijn moeder hem eindelijk weer ziet staan, bekent ze ook wankelend op zoek te zijn naar wat ze wil en wie ze is.
 
Daan Remmerts de Vries: Tijgereiland. Querido, Amsterdam. 204 blz. € 14,95. Vanaf 13 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Daan Remmerts de Vries:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt