Trubbel de Trol - Reggie Naus

'Trubbel met een trol'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 26 april 2014

Vorige

Na Dolfje Weerwolfje, Dummie de Mummie, Spees de Ruimtewees en de minder bekende Vigo Vampier kon je er haast op wachten tot het volgende fantasiewezen met een rijmende of allitererende naam in de literatuur voor achtjarigen zou opduiken. Reggie Naus, bekend van zijn reeks ‘De piraten van hiernaast’, introduceert Trubbel de Trol.

Het moet gezegd: die naam klinkt als een klok en heeft ook nog een geinige Engelse bijklank. Het verhaal is eenvoudig en blijft aan de oppervlakte, maar zit degelijk in elkaar en bevat de nodige spanning en humor.

Pepijn en zijn zus Sanne verhuizen met hun vader (moeder is overleden), naar een boswachterswoning in het griezelige Nevelwoud, niet ver van de Trollenrotsen. Waar die rare naam vandaan komt? ‘Het is net zoiets als elfenbankjes of heksenkringen’, zegt vader. Onschuldig dus.

Maar op een nacht staat Pepijn oog in oog met een echte trol. ‘Ik ben een konijn!’, roept die nog, maar Pepijn heeft al lang gezien dat hij een bijzondere ontdekking heeft gedaan.

Merkwaardig dat Kees de Boer Trubbel tekent met korte armpjes en kleine klauwtjes, gele ogen en een bescheiden groene vacht, terwijl de trol volgens Naus ‘lange armen met flinke handen’, ‘een wilde bos donkere haren’ en ‘donkere ogen’ heeft.

Trubbel zal kinderen ongetwijfeld aan het lachen maken. Hij is ‘pas’ tweehonderd jaar oud, wast zich één keer in de vijftig jaar, zodat er muizen, vogels en vliegen aan zijn vette vacht blijven kleven (lekkere hapjes!). Trubbel heeft het over ‘mensbeesten’ en ‘baterhommen’ in plaats van boterhammen (hier speelt Naus leentjebuur bij ‘De GVR’ van Dahl, die het o.a. over ‘mensbaksels’ heeft).

Trubbel is een zachtaardige trol, maar zijn opa blijkt een gevaarlijk monster dat graag recepten uit zijn mensbeesten-kookboek bereidt, zoals ‘Boswachter met spruitjes in boomschorssaus op Trolse wijze’. Als Pepijns vader verdwijnt, trekt hij samen met Trubbel naar de Trollenrotsen om hem te bevrijden.

Hoewel Naus een vlot, keurig avontuur aflevert, laat hij veel kansen liggen om het verhaal meer ‘body’ te geven. Er zit meer vlees aan dit trollenbot! Trubbel had best nog maffer gekund en de dood van Pepijns moeder, die nu haastig en weinig gevoelvol ter sprake komt, had diepte aan het verhaal kunnen geven. Maar er komt vast een tweede deel, waarin Naus hopelijk helemaal op dreef komt.
 
Reggie Naus: Trubbel de trol. Ill. Kees de Boer. Ploegsma, Amsterdam. 104 blz. € 12,99. Vanaf 8 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt