Twilight - Stephenie Meyer

'Zwijmelen en griezelen tegelijk'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 3 juni 2006

Vorige

Verbijsterend knap is hij, haast van bovenmenselijke schoonheid. Bella is op slag verliefd als ze Edward in de kantine van haar nieuwe school tegenkomt. Hij heeft een witmarmeren huid en ogen die soms honingkleurig en dan weer diepzwart zijn. Maar als Bella toenadering zoekt, reageert Edward agressief. Bovendien lijkt iedereen hem en zijn familie te mijden.

Bella is vastbesloten de jongen voor zich te winnen en hem te doorgronden. Als ze bijna verongelukt en Edward op wonderbaarlijke wijze haar leven redt, krijgt ze die kans. Hun stekelige verhouding verandert in een vlammende verliefdheid. Maar die komt onder grote druk te staan als Bella Edwards angstaanjagende geheim ontdekt. Hij is geen mens, maar een vampier.

Na deze verrassende ontmaskering begint 'Twilight' pas echt interessant en spannend te worden. Bella weet dat ze bang zou moeten zijn, maar is daar veel te nieuwsgierig en verliefd voor. Edward wordt verscheurd door tegenstrijdige verlangens: hij wil dichtbij Bella zijn, maar heeft ook een moeilijk te onderdrukken dorst naar haar bloed. Die wonderlijke mix van zwijmelen en griezelen, maakt 'Twilight' een onweerstaanbare pageturner.

'Twilight' is op het eerste oog een gewoon, wat zoet meidenboek, dat door de subtiele introductie van horrorelementen plotseling verandert in een zinderend avontuur. Magische of bloederige scènes zitten er overigens nauwelijks in en vampierclichés worden gelukkig omzeild: Edward slaapt niet in een doodskist en kan overdag buiten komen zonder te verbranden.

Het boek lijkt nog het meest een moderne variant op het sprookje van de schoonheid en het beest (Bella's naam is waarschijnlijk niet toevallig gekozen). Ook in 'Twilight' is de vraag of liefde zelfs monsterlijke eigenschappen kan overwinnen.

De kwaliteit van de vertaling is helaas niet constant. In het eerste deel van het boek is die vaak stijfjes en te letterlijk, later komt het vertalerskoppel soepel los van het origineel.

Het boek 'Twilight' heeft een eigen website: klik hier.


© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt