Vader verliefd - Mieke van Hooft

'Bah, drie zussen erbij'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 11 december 2010

Vorige

Als hun vader op een ochtend verstrooid thee in het boterkuipje schenkt, hebben Bobby-Boy (8) en Lola snel in de gaten wat er aan de hand is. Hij is verliefd! Niet op hun eigen moeder, want die is jaren geleden gestorven, maar op Thea, die hij liefkozend Thé noemt. Aanvankelijk zijn de kinderen blij voor hem, tot blijkt dat Thé drie dochters heeft en ze de hele zomer bij haar op het platteland zullen doorbrengen.

Hoewel veel kinderen ermee te maken krijgen, zijn er weinig boeken over ’samengestelde’ gezinnen. Het laatste dat de moeite waard was, verscheen twee jaar geleden: het ietwat zware, maar prachtig geschreven ’De roep van de wilde kat’ van Linda Newbery (12+). Mieke van Hooft, bekend van het verfilmde ’De tasjesdief’, richt zich op jongere lezers en levert een toegankelijker en lichter boek af. Maar de emoties die kinderen in een samengesteld gezin dwars kunnen zitten, beschrijft ze in heldere taal en invoelbaar.

De achterdocht en vijandigheid waarmee de kinderen elkaar benaderen zijn bijvoorbeeld goed getroffen. „Ik hoop niet dat jullie erg lang blijven”, zegt de oudste dochter van Thé, als Bobby-Boy koud is aangekomen. En als de kinderen voor het eerst iets samen doen, staat er: „Af en toe gluurden we naar elkaar, alsof we het nog niet vertrouwden.” Dat Bobby-Boy zich allesbehalve thuis voelt, wordt ontroerend duidelijk als hij zich plotseling schaamt voor zijn slaapknuffel.

Bobby-Boy moet ook erg wennen aan het gezoen van zijn vader en Thé. Als hij een gesprek tussen hen opvangt en ten onrechte concludeert dat Thé zwanger is, droomt hij „over een buik zo groot als een skippybal. Ik droomde dat ik boven op die buik sprong en dat hij toen ontplofte.” Een sterk fragment, omdat zijn verwarring en boosheid scherp tot uitdrukking komen.

De ruzietjes en misverstanden in het gezin – dat echt tot leven komt – stapelen zich op, maar worden uiteindelijk met humor opgelost. Die positieve draai gun je achtjarige lezers, zeker als ze zelf opgroeien in een samengesteld gezin. Wel jammer dat we niet te weten komen wat er met de vader van Thé’s kinderen is gebeurd. Dat had zowel stevige strijd (ik ga bij mijn vader wonen!) als verbroedering (wij geen vader, jullie geen moeder) kunnen opleveren. De illustraties voegen helaas nauwelijks iets toe, Vermeltfoort tekent veel te braaf wat er geschreven staat. Desondanks: een fijn, actueel kinderboek.

Mieke van Hooft: ‘Vader verliefd’.Ill. Els Vermeltfoort. Holland, Haarlem. ISBN 9789025111250; 120 blz. € 12,90. Vanaf 8 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt