Van mij! - Mathilde Stein

'Als jij zo stom doen, speel ik wel alleen!'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 28 april 2007

Vorige

Wat moet je zeggen tegen een ongenode gast die hebberig al je spullen bijeen grabbelt en roept: 'Van mij!'. Beatrijs Ritsema zou er in de rubriek Moderne Manieren in Trouw vast een prachtig antwoord op kunnen formuleren. Maar Merel brengt het er ook zonder advies niet slecht vanaf.

Zij vindt op een avond een spook in haar bed, die alle dekens naar zich toe trekt en blijft slapen. Merel is niet onder de indruk, maar haar vreemde gast wordt steeds vervelender. Hij graait ook de volgende dag alles naar zich toe: haar badspulletjes, de boterhammen bij het ontbijt, de knikkers en zelfs de schommel. 'Als jij alleen maar zo stom kunt doen, dan speel ik net zo lief alleen', zegt Merel. Daar heeft het spook niet van terug. Om zijn kersverse speelmaatje niet kwijt te raken, móet hij zijn gedrag wel aanpassen.

Net als in haar eerste prentenboek 'Bang Mannetje' (Kinderboekwinkelprijs 2006), steekt Mathilde Stein haar pedagogische uitgangspunt niet onder stoelen of banken. In 'Van mij!' wil ze kinderen onderhouden over hebberigheid, egoïsme, samen spelen en samen delen. Dat het toch een leuk boek blijft, is te danken aan de vrolijke fantasie en herhaling waarmee ze die boodschap brengt. Merel blijft laconiek onder alle absurde dingen die haar overkomen. Dát zullen kinderen hilarisch vinden.

Ook de illustraties van Mies van Hout, gemaakt met droge plakkaatverf en collage, zijn doeltreffend en ongecompliceerd geestig. De komische gezichtsuitdrukkingen en houdingen van het spookje doen vaak stripachtig aan. Overigens moet je niet te veel werk van Van Hout achter elkaar bekijken: daarvoor is het zowel inhoudelijk als wat stijl betreft te plat en makkelijk en dat gaat vervelen.

Op dit moment is Van Hout een zeer veelgevraagd illustrator. Als ze dat wil blijven, dan zal ze haar werk moeten verdiepen. Meer gelaagdheid kan ze al aanbrengen door in illustraties haar eigen verhaal te gaan vertellen en niet zoals in 'Van mij!' de tekst in beeld om te zetten.

Mathilde Stein: Van mij! Ill. Mies van Hout. Lemniscaat, Rotterdam. ISBN 9056378627; 32 blz. € 12,95.  Vanaf 4 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Mathilde Stein:

Lees ook de recensies over andere boeken van Mies van Hout:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt