Van wolf tot watje - Jan Paul Schutten

'Brave wilde kitten mocht huiskat worden'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 13 december 2008

Vorige

Wat de Nederlandse kinderliteratuur betreft mag 2008 de boeken in als het jaar van Jan Paul Schutten. In oktober won hij terecht de Gouden Griffel voor zijn non-fictieboek 'Kinderen van Amsterdam', waarvan vervolgens meer dan 30.000 exemplaren werden verkocht. Niet veel later werd bekendgemaakt dat hij het Kinderboekenweekgeschenk 2009 gaat schrijven. Opzienbarende mijlpalen in de pas vijfjarige carrière van deze auteur.

Gelijktijdig met 'Kinderen van Nederland', het vervolg op Schuttens bekroonde titel, verscheen ook het opvallend mooi vormgegeven 'Van wolf tot watje', met eigenzinnige, fullcolour illustraties. Het is opnieuw een informatief boek met een originele invalshoek: hoe zijn wilde dieren huisdieren geworden? Schutten beschrijft de domesticatie van de meest voorkomende huisdieren: honden, katten, kleine knagers, kleine jagers (zoals de fret), vogels, vissen en reptielen.

De hond stamt af van de wolf, dat weet iedereen. Maar wolven blaffen niet en zijn veel te woest om als huisdier te houden. Lang geleden haalden mensen verweesde welpjes in huis en alleen als ze uitgroeiden tot brave beesten mochten ze blijven. Met de braafste wolven werd doorgefokt tot er een volwassen wolf ontstond die qua uiterlijk én gedrag zo lief en onschuldig bleef als een welp: de hond. Eigenlijk zijn honden, stelt Schutten, kleuterwolven. En zo lijkt onze huiskat ook op een kitten van de wilde kat en is de fret eigenlijk een slappe, verkleinde versie van de bunzing.

Wat zit er nog wel van de wilde voorouders in onze huisdieren? Schutten grijpt die vraag aan om het gedrag van huisdieren nader te verklaren en te vertellen hoe de 'baasjes' daar mee kunnen omgaan. Zien katten jou als hun vader of moeder? Waarom springt een hond tegen je op? Kan een goudvis je horen? Houdt een schildpad van knuffelen?

'Van wolf tot watje' staat vol met interessante en bovenal nuttige wetenswaardigheden, die jonge huisdierbezitters waardevolle inzichten zullen opleveren. Al blijven er wel wat voor de hand liggende vragen onbeantwoord. Wie heeft bijvoorbeeld de kattenbak uitgevonden? Toch een belangrijke stap in de domesticatie; vanaf die tijd konden ook flatbewoners een poes houden. Is een binnenkat even gelukkig als een buitenkant? En op welke manier boots je in een gezin de roedel na en laat je de hond zijn plaats daarin kennen? Maar erger dan die ontbrekende informatie is dat zo'n leuk boek geen register bevat en nog bar slecht is geredigeerd ook.

Jan Paul Schutten: Van wolf tot watje. Ill. Sebastiaan Van Doninck. Davidsfonds/Infodok, Leuven. ISBN 9789076830414; 80 blz. € 16,50. Vanaf 9 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Jan Paul Schutten:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt