Verkeerde sokken - Youp van 't Hek

'Lekker de verkeerde kleur'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 3 mei 2014

Vorige

In de prentenboekenoogst van dit voorjaar springt het sterke omslag van ‘Verkeerde sokken’ er meteen uit. Een jongetje met verschillende sokken aan staat midden tussen een bonte verzameling keurig gelijkende paren. Trots laat deze Sam zijn ‘verkeerde sokken’ aan zijn klasgenoten zien: "Ik heb iets wat niemand heeft!" Maar dan wordt zijn sokkenstijl een rage op school en al snel in de rest van het land. Zelfs de koning zweert erbij. Sam moet een manier verzinnen om weer bijzonder te zijn: twee dezelfde sokken dragen. Anders-zijn is niet iets om je voor te schamen, het is juist een sport.

Cabaretier Youp van ’t Hek schreef al vier kinderboeken van wisselende kwaliteit. Zijn debuut was veel te oubollig en ook in latere boeken was de toon vaak te braaf. Het vorig jaar verschenen prentenboek 'De snelste zebra van de wereld', met lekker beweeglijke tekeningen van Georgien Overwater, is wel heel aardig. En ook dit geestige sokkenboek mag er zijn, al heeft het wel erg veel weg van Ted van Lieshouts gedicht ‘Joris Jan Bas’ (nota bene door dezelfde uitgeverij gepubliceerd). Dat gaat namelijk over een jongen die, in een poging zich te onderscheiden, in een jurk naar school gaat. Als de volgende dag opeens álle jongens een jurk dragen, verzint Joris Jan Bas weer iets nieuws.

Hoe dan ook, het zijn toch vooral de schitterende illustraties van Marije Tolman die dit prentenboek zo de moeite waard maken. In de warme, Mark Rothko-achtige achtergrondvlakken herken je nog de penseelstreek en het canvas. Met een paar details verandert Tolman dat rauwe, abstracte decor in een schoolplein, klaslokaal, slaapkamer, vliegveld, theaterzaal. Hier en daar gebruikt ze subtiel collagetechnieken –  lapjes stof,  stukjes papier – die het geheel een nog rijkere uitstraling geven.

Voor kinderen vallen er bovendien voldoende grapjes te ontdekken. De kaasboer rijdt op een scooter met twee ronde, gele kazen als wielen, de slager zit op een voertuig met een rookworststuur. Ook leuk: een rijtje breiende lakeien dat nieuwe verkeerde sokken voor de koning maakt en een stoet schaapjes die natuurlijk voor de wol moet zorgen. Ten slotte dragen ook alle dieren – van olifant tot kat – verkeerde sokken.

Youp van ‘t Hek: Verkeerde sokken. Ill. Marije Tolman. Leopold, Amsterdam. 28 blz. € 13,99. Vanaf 4 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt