Victor, een paar dagen uit mijn bijzonder interessante leven - Catharina Valckx

'Rare dagen van kat Victor'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 20 februari 2016

Vorige

Kat Victor wandelt buiten en ziet een vis door de lucht zwemmen. En zijn vriend, de pony Jopie, kan alleen nog maar achteruit lopen! Wat begon als een normale dag, is opeens een vreemde dag geworden. "Op rare dagen moet je nergens van opkijken", vertrouwt Victor de lezer toe en dus geniet hij maar gewoon als hij de vis terug het water in volgt en onder water blijkt te kunnen ademen.

Met dit heerlijke absurdisme, dat je op deze manier niet vaak tegenkomt in boeken voor jonge kinderen, opent Catharina Valckx deze originele verhalenbundel, die het uiterlijk heeft van een dik prentenboek. De eigenzinnige Valckx is bekend van de prentenboekenreeks over hamstercowboy Billy, maar tekent nu voor het eerst niet zelf bij haar tekst.

Dat doet de door haar bewonderde Fransman Nicolas Hubesch. In bibberlijnen en een aantrekkelijke, stripachtige stijl roept hij een stadswijk op vol expressieve, aangeklede dieren. Eén verhaal giet hij helemaal in de vorm van een strip.

Op een nonchalante, geestige toon vertelt Victor over zes dagen uit zijn 'bijzonder interessante leven'. Zoals de dag waarop hij de kanarie Pietje leert kennen. De vogel slaat wartaal uit. "Ik vroeg: 'Heb je misschien zin in een picknick, Pietje?' 'Autobus,' antwoordde Pietje met een glimlachje. Ik begreep dat dat zoiets als 'ja' betekende."

Victor verwondert zich, maar gaat soepel als een kind in alle malle voorvallen mee en trekt mooie lessen: "Een stomme dag heeft gelukkig één voordeel: je bent blij als hij afgelopen is. En dat heb je met leuke dagen niet. Die gedachte troostte me." Of: "Zelfs op hele rare dagen blijven sommige dingen heel gewoon, is mij opgevallen."

Het zijn van die lichte filosofietjes, die in de verte doen denken aan het werk van Toon Tellegen, en die een laagje onder het komische oppervlak leggen.

Geinig dat het kortste verhaal, dat op een wonderlijke manier vertedert, maar twee donkere pagina's beslaat, waarop we Victor omringd door kaarsjes in zijn stoel zien zitten: "Die dag was de stroom uitgevallen in mijn straat. Tegen de avond, toen het donker werd, heb ik kaarsjes aangestoken. Het zag er heel mooi uit. Omdat het bijna nooit gebeurt, ben ik dol op de dagen dat er geen stroom is."

Catharina Valckx: Victor - Een paar dagen uit mijn bijzonder interessante leven Ill. Nicolas Hubesch. Gottmer; 100 blz. € 14,95. Vanaf 5 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Catharina Valckx:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt