Vlam - Floortje Zwigtman

'Roxane is de dochter van een dictator'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 18 oktober 2014

Vorige

Vier jaar geleden voltooide Floortje Zwigtman haar onvolprezen ‘Groene Bloem’-trilogie over het leven van een homoseksuele adolescent in victoriaans Londen. Morgen presenteert ze het eerste deel van een nieuwe drieling: ‘Vlam’, een ambitieuze turf van bijna vijfhonderd bladzijden over de ondergang van de fictieve dictatuur Chimeria. Hoewel, het boek is eerder een breedvoerige inleiding op die gebeurtenissen: het roept vooral vragen op en biedt amper antwoorden.

Roxane Tron (44), dochter van de vermoorde dictator, keert in 2012 na twintig jaar afwezigheid terug naar Chimeria om de val van haar vaders regime te onderzoeken. Ze wil weten wie haar ouders heeft vermoord én hoe Rafael Duse, broer van haar toenmalige bijna-vriendje Christian, om het leven is gekomen. Deze zoektocht wordt afgewisseld met hoofdstukken die in 1986 spelen, als de eerste scheuren in de dictatuur ontstaan.

Op veel mooie zinnen kun je Zwigtman niet betrappen, ze schrijft vooral vlot. Haar kracht is haar ijzersterke gevoel voor compositie: ze spint een vernuftig web van gedetailleerde verhalen dat steeds duidelijker vorm krijgt. Daarbij schakelt ze niet alleen tussen heden en verleden, maar wisselt ook veel van perspectief: een kolonel van de veiligheidsdienst, Roxane’s lijfwacht Cookie, haar moeder. Langzaam ontdek je hun rol in het geheel, hun (geheime) bedoelingen en (dubieuze) daden.

Door die perspectiefwisselingen blijven de personages wel wat op afstand, wat vlak. Roxane is de rebelse, naïeve ‘prinses’, Cookie de gebrainwashte, honds­trouwe dienaar, enzovoort. Hopelijk winnen de karakters in de komende delen aan gelaagdheid.

Op een paar inzakkers na, zoals het stuk over de geschiedenis van Chimeria, blijft het verhaal boeien. Toch wordt het op een paar scènes na nergens bloedspannend, terwijl het onderwerp zich wel leent voor suspense. Misschien komt dat deels door het wat vage beeld van de dictatuur, dat blijft hangen in praktische clichés: buitenlandse spullen zijn verboden, de veiligheidsdienst is overal, de dictator wordt openbaar vereerd en in het geniep bespot. Maar wat de gemiddelde Chimeriaan écht te vrezen heeft en hoe dat zijn leven beïnvloedt, blijft onderbelicht.

Thema’s als vrijheid, vertrouwen en loyaliteit zouden sterker uit de verf zijn gekomen als angst en argwaan rauwer waren aangezet. Desondanks maakt ‘Vlam’ nieuwsgierig genoeg naar deel twee.

Floortje Zwigtman: Vlam. Moon, Amsterdam. 494 blz. € 19,95. Vanaf 16 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Floortje Zwigtman:

Lees ook het interview met Floortje Zwigtman over het eerste deel van haar Groene Bloem-trilogie: 'Schijnbewegingen':

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt