 |
,,Het is net of alles een beetje uit elkaar valt als je groter wordt”, denkt achtstegroeper Marius. Hij zich realiseert zich dat hij ’s morgens nooit meer, zoals vroeger, bij papa in bed kruipt. Dan rolt hij zich op onder zijn dekbed, waar het warm en donker is en denkt hij: ,,Zo zit een kangoeroejong in zijn moeders buidel.”
Een ontroerend beeld dat heel precies het grensgebied laat zien waarin Marius zich bevindt. Hij voelt zich te groot om bij papa te kruipen, maar het kind in hem kan de geborgenheid nog niet goed missen. Daar gaat dit fijnzinnige portret over: hoe een dromerige jongen zich bewust wordt van de grote, raadselachtige wereld om hem heen, die nieuwsgierig maakt, overweldigt en angst aanjaagt.
Het grensmotief keert telkens ingenieus terug. Marius’ oudere broer en lichtgeraakte vader noemen hem altijd Muis. Zij zien hem nog als een kind met teveel fantasie. Alleen opa noemt hem Marius en neemt al zijn vragen en angsten serieus.
Marius woont aan de kust, geschilderd in zinnen die je bijna kunt proeven: ‘Het mulle zand is stroef. De mist zit er diep in. Lusteloos likt het water aan het zand.’ Daar woont ook opa, in een duinhuis dat grenst een psychiatrische inrichting. Marius is bang voor de gestoorden achter het hek en begint aan zichzelf te twijfelen: waar gaat fantasie over in gekte?
Hij mijmert zelfs over de grens tussen het nu en de eeuwigheid, in een schitterende scène, waarin hij in het donker in bad ligt. Langzaam verdwijnt alles om hem heen tot het voelt alsof hij ‘door de diepste diepten van het heelal vliegt’. ‘Er is alleen hier en nu. Of juist alleen eeuwigheid.’
Marius is literaire familie van Keizer, de jongen uit de trilogie van Koos Meinderts, en van Sjoerd Kuypers’ veel jongere Robin, die ook zo goed met zijn grootvader kan opschieten. Ze maken geen wilde avonturen mee, maar vinden in het alledaagse genoeg stof tot filosoferen.
Het verhaal komt wat traag op gang, maar wordt spannend als Marius ruzie krijgt met een jongen die door iedereen Vogelpoep wordt genoemd. Hij zou in de kliniek hebben gezeten. Tijdens een griezelige confrontatie in een vervallen villa, ontdekt Marius hoe zijn familiegeschiedenis met die van Vogelpoep is verbonden.
Marco Kunst: Vlieg! Ill. Philip Hopman. Lemniscaat, Rotterdam. 151 blz. € 13,95. Vanaf 9 jaar.
Lees ook de recensies over andere boeken van Marco Kunst:
|