Vliegensvlugge vlieg - Michael Rosen

'Vlieg zoemt rond en ziet een kont'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 5 maart 2011

Vorige

Een vlieg zoemt hinderlijk rond een olifant, een nijlpaard en een tijger. De beesten willen hem plat slaan, maar hij weet telkens vliegensvlug te ontkomen. Zie daar het verhaal van dit prentenboek in twee zinnen samengevat. Eenvoudiger kan bijna niet en toch - of misschien juist daardoor - is dit zo'n ijzersterk peuterboek waarvan er maar weinig verschijnen.

Alle ingrediënten die een boek bij peuters tot een succes kunnen maken zijn aanwezig: rijm, herhaling, een raadspel, kiekeboe-element, geluiden om na te doen en veel humor, die voor een deel te danken is aan de bewerking van Koos Meinderts. In het origineel is het eerste wat Vlieg van de dieren ziet een poot, in het Nederlands gaat het er hilarischer aan toe: 'Vliegensvlugge Vlieg/ zoemt wat in het rond/ en ziet een grote grijze kont'!

Aan de lezers om steeds te raden van wie die kont is, want illustrator Waldron tekent - prikkelend voor de fantasie - telkens maar een deel van het dier. Enigszins gehinderd door rijmdwang gaat het verder: 'Grote Grijze Olifant, kijk eens wat ik durf, ik ga zitten op je slurf.'

Daar is Olifant niet van gediend. Hij wil Vlieg platstampen. 'STAMP! VOET! STAMP!' staat er. En bij het nijlpaard en de tijger: 'BOINK! PLET! PLAT!' en 'GRAAI! GROM! GRIJP!' Hier resoneert een eerder succesboek van schrijver Michael Rosen, 'Wij gaan op berenjacht', waarin 'meezeg-woorden' als 'sluiperdesluip', 'struikeldestruik' en 'plenserdeplons' steeds terugkeren.

Waldrons illustraties, die soms een retrosfeer ademen, lijken op het eerste oog met ambachtelijk penseel geschilderd, maar zijn compleet vervaardigd op de computer. Dat is het beste te zien aan de fijne patronen op de achtergrond, die op stempels lijken en waarin soms de pixels zichtbaar zijn gelaten. Die patronen contrasteren mooi met de expressief 'geschilderde' dieren, in grote, soms kliederige kleurvlakken.

Er zit bovendien een prettig ritme in de tekeningen, doordat elk dier op eenzelfde manier wordt geïntroduceerd: eerst de kont, dan het voorlijf, dan de kop beeldvullend en pas daarna een totaalplaatje. Maar zelfs dan lijken ze steeds te groot voor de bladzijden, alsof ze zich niet willen laten vangen. De speels krullende lijn die de vliegroute van Vlieg weergeeft, nodigt kleine vingers uit om die te volgen. Kortom: een ideaal voorleesboek, zelfs voor kinderen die moeilijk stil kunnen zitten.

Michael Rosen: Vliegensvlugge vlieg.Ill. Kevin Waldron. Vertaald uit het Engels door Koos Meinderts. Lemniscaat, Rotterdam. ISBN 9789047702740; 32 blz. €14,95. Vanaf 3 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt